El museu aposta per a la vocació social de l’equipament, i res millor que apropar-nos als nens i nenes de les escoles que més ens necessiten. I com ho fem? Doncs construïm vivències a partir del patrimoni gràcies a treballar braç a braç amb l’equip docent i els infants per dissenyar una estratègia de treball compartida.
TRENQUEM ESPAIS!
Quan trenquem espais, és que trenquem amb el model educatiu de museu tradicional. No som un espai cultural on dur a terme una activitat que es podria fer a l’aula didàctica, al centre cívic… El leitmotiv del nostre espai és ser per a una escola un exemple tangible del valor universal del patrimoni a partir d’humanitzar la cultura. L’experiència viscuda en relació amb el museu ha de tenir una utilitat social quan transformadora de la vida dels infants i l’enfortiment dels valors que aprenen. Al final del projecte els infants han de ser més feliços, visualitzar el patrimoni com un espai acollidor i proper, on gaudir en equip i quan parlem d’equip ens referim als alumnes, els mestres i els museòlegs d’un museu i tot el que ens ofereix..
CADA ESCOLA, UN MÓN!
Quan diem que cada escola és un món, ens referim senzillament a què no tenim una guia didàctica per oferir a l’equip docent, per què l’especificitat de cada centre és per a nosaltres el punt de partida i la gènesi de tot el que podrem oferir per treballar plegats els següents objectius.
Objectius didàctics
- Despertar les habilitats dels infants a partir d’un aprenentatge singular.
- Convertir els infants en veritables protagonistes d’un repte que els connecta amb el món real.
- Interactuar amb el patrimoni a través dels seus valors i emocions.
- Teixir llaços d’amistat i dependència entre els infants, mestres de l’escola i educadors del museu.
- Posar a l’abast dels docents una nova manera de “mirar” el patrimoni dins de l’aula.
VOLS CONÈIXER QUÈ FEM AMB L’ESCOLA LA PLANA DE VILA-SECA?
Vàrem iniciar el projecte el curs de 2019-2020 amb la implicació de tota l’escola des d’infantil fins a 6è. Aquell any va ser quan la COVID-19 va paralitzar el dia a dia a l’escola i va ser impossible continuar treballar plegats. El curs 2020-2021 l’escola va decidir limitar el projecte d’acord amb les seves necessitats educatives i curriculars a educació infantil, i la sortida al Museu tampoc es va poder fer pel context de pandèmia. El curs 2021-2022, s’ha plantejat el projecte en dos grups. Un d’educació infantil (p4 i p5) i l’altre d’educació primaria (1r i 2n). La visita al museu finalment es va fer el dia 2 de juny de 2022. Va ser una jornada plena d’emocions compartides i de retrobament molt especial, perquè molts dels infants després de tres anys sentien el museu com part del seu ecosistema educatiu. El dia de la visita van conèixer personalment a alguns dels nostres col·laboradors com a Ferran de Lucas propietari de les pedreres i Joan Maria Llorenç, un expert apicultor.
TARIFES I HORARIS
Activitat gratuïta
Durada: mínim 3 cursos acadèmics.