Com treballem l’ODS 15 al nou MiMo?

Gràcies a la recent rehabilitació i restauració de l’antic molí paperer del mas de Forès ubicat a la vall del riu Glorieta, ha estat possible adequar el pis superior per  donar-li un nou ús. Exactament, és l’indret que ocupava l’antic assecador de paper, també conegut com a mirador, perquè estava vorejat de petites finestres amb vistes que s’obrien als quatre vents per facilitar l’entrada d’aire i així assecar el paper que es fabricava. Dins d’aquest íntim racó de la vall tan ple d’història, avui batejat amb el nom de MiMo, un acrònim de mirador del molí, s’hi ha projectat un nou espai visitable amb l’objectiu d’esdevenir el punt de trobada dels visitants de la vall. En aquest projecte es prioritza sobretot la divulgació dels valors patrimonials de la vall i la reflexió sobre la necessitat de conservar l’ecosistema de muntanya i la sostenibilitat de l’entorn natural que han vingut a visitar.

En coherència amb la tranquil·litat evocadora de l’espai natural que conforma la vall del riu Glorieta on s’ubica l’antic molí, s’ha creat un recorregut circular i a la vegada lliure que convida el visitant a aturar-se en diferents mòduls per descobrir-hi valors i elements patrimonials del nostre ecosistema natural: la central hidroelèctrica, els molins, la morfologia de la vall, l’ecosistema, etc.

Cada un dels àmbits s’adreça a un dels valors de les persones que dia rere dia  dediquen els seus esforços a preservar l’entorn per fer-lo més sostenible, superar els obstacles i cuidar-lo.

Amb aquest lligam entre els valors de la vall i el de les persones s’ha donat solidesa al relat. Un discurs expositiu que ens parla sobre uns antics molins que representen una manera de treball sostenible, el que avui s’anomena economia circular, gràcies al fet de reciclar draps vells en paper. L’antiga central hidroelèctrica, en canvi, ens serveix per a reflexionar sobre com la tecnologia facilita la superació de limitacions per fer possible un món millor. I per últim, el darrer àmbit que ens parla de l’ecosistema, ens alerta que els recursos naturals estan en perill per diferents motius i que tenir-ne cura és un deure de tothom, sense excepció.

A aquests quatre àmbits de dins de l’exposició se li suma un darrer àmbit situat en plena natura i en perfecta harmonia amb la museografia del molí. I per què? Doncs perquè permet visualitzar en format real els recursos interpretatius que ens ofereix el mateix paisatge, amb veu pròpia: el riu, el camí natural, els molins, les séquies i les rescloses, etc.

Un projecte comunitari, compartit i de territori

Per treballar la vall en clau de sostenibilitat a partir de la visita al nou espai cultural MiMo, ha calgut el compromís i la col·laboració de diferents equipaments, entitats i persones implicades en la conservació del patrimoni, la cura de l’entorn natural i l’equilibri del nostre ecosistema. Així doncs, a dins i fora de l’exposició es dona veu a tothom qui amb les seves accions, des de les més grans a les més petites i individuals, té cura del nostre ecosistema.

Com treballem l’ODS 15 sobre la vida dels ecosistemes terrestres?

Promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i frenar la pèrdua de la diversitat biològica.

Treballem els Objectius de Desenvolupament Sostenible i en concret l’ODS 15  des de l’observació, a sobre del terreny, i gràcies a interactuar amb els elements patrimonials del nostre paisatge, tant culturals com naturals, que com un llibre obert ens expliquen l’ecosistema de la vall.

L’objectiu és apropar el món dels ecosistemes terrestres i la sostenibilitat mediambiental de manera fàcil, divertida i immersiva a les persones que visiten aquest espai natural. I la millor manera de fer-ho és facilitar-los recursos per entendre i estimar el patrimoni natural que visitaran, conèixer-lo bé i fer-los entendre el seu gran valor, tant en el passat com en el present, i de cara a un futur.

Visitant aquest nou espai cultural hom s’adona del fet que el paisatge de la vall del riu Glorieta conserva la memòria de l’acció de l’home per aprofitar els recursos naturals abans de la industrialització i l’arribada posterior del progrés desnaturalitzat. Un passat que és palès en el paisatge actual en forma de construccions en pedra seca, mecanismes interconnectats de distribució de l’aigua per mitjà de séquies, restes de molins hidràulics i de l’antiga central hidroelèctrica, antics camins naturals, etc. Tot plegat, vestigis d’un equilibri sistèmic entre home i medi natural que va perdurar durant segles i que avui en dia s’ha fracturat. És per això que volem reflexionar sobre com les greus conseqüències de l’abandonament de l’agricultura, la ramaderia i la producció industrial del lloc, així com la implementació d’un nou ús d’oci i lleure dels espais naturals, el canvi climàtic, la contaminació, els residus i l’aparició de les anomenades espècies exòtiques, tot plegat ha posat en evidència que l’equilibri del nostre ecosistema està en perill, i que ens cal fer un major esforç per poder-lo reequilibrar.

El MiMo està ideat per potenciar el diàleg amb el públic, per la qual cosa s’ha prioritzat anar més enllà del model  tradicional expositiu. Al llarg de tot el recorregut el visitant es veu interpel·lat per un seguit de preguntes que li demanen reflexió sobre diferents temes mediambientals relacionats amb l’economia sostenible i els ODS, i és ell mateix qui ha de trobar les respostes i voler anar més enllà. L’objectiu de tot plegat és promoure en els infants, joves i adults una mirada crítica respecte a la realitat de la vall i la necessitat de prioritzar accions beneficioses per combatre la degradació dels nostres boscos, la pèrdua de la biodiversitat, el perill dels residus…, sense filtres i tal com és. I res millor que fer la cloenda de la visita amb una pregunta compromesa com és: què vols fer?, tot referint-se a la cura de l’entorn que està a punt de visitar.

+INFO sobre visites i activitats per grups escolars a: http://museualcover.com/ods15/

Ester Magrinyà

Directora del museu i museògrafa

 

 

 

 

 

 

X