El Museu d’Alcover se suma als actes del Centenari Ramon Muntanyola

El 14 de setembre el Museu d’Alcover acollirà un acte en homenatge dels tres amics: Ramon Muntanyola, Sebastià Rué i Antoni Català Gomis. Ramon Muntanyola l’any 1948 va publicar el segon llibre de poemes: Infants, ocells i nadales. Anys més tard, el 1967, els tres amics van col·laborar fent una edició d’aquelles nadales amb la música que havia compost per a cada una d’elles mossèn Sebastià Rué i Antoni Català i Gomis va realitzar uns boixos per il·lustrar-les. Se’n va fer una edició limitada i avui aquelles 60 pàgines són una veritable obra d’art.

Amb motiu de celebrar-se enguany el centenari del naixement de Ramon Muntanyola, l’Ajuntament de l’Espluga i els pobles on va exercir el seu sacerdoci, junt amb l’Arquebisbat i la Diputació de Tarragona, han organitzat un seguit de conferències, lectures de poemes, edició de l’antologia: “Dia vindrà” de la qual ha tingut cura Joan M. Pujals, edició dels Goigs que Muntanyola va escriure i que mossèn Joan Roig i Montserrat ha recollit i editat amb la col·laboració dels Gogistes Tarragonins, l’Exposició Ramon Muntanyola. Poeta de banderes blanques al Museu de la Vida Rural, a l’Espluga de Francolí, etc.

Esplèndida conjunció de poemes, música i gravats de Ramon Muntanyola, Sebastià Rué i Anton Català

Aquest és el suggeridor títol de l’acte programat al Museu d’Alcover pel dia 14 de setembre, a les 19:30h, el qual tindrà una especial rellevància en referir-se als tres amics: Ramon Muntanyola, Sebastià Rué i Antoni Català Gomis, aquest darrer, fill d’Alcover i reconegut artista i a qui el museu dedica un espai expositiu permanent. Hi intervindran Mireia Català, filla del pintor Català Gomis i Josep M. Rovira i Valls, director de la revista Cultura i Paisatge, que en la seva edició d’enguany, la número 10, inclou dos articles sobre Muntanyola i un sobre Antoni Català i Gomis. Al final de l’acte, on es llegiran poemes i uns infants alcoverencs en llegiran d’Infants, ocells i nadales, es farà també una breu presentació de la revista. Mireia Català glossarà la personalitat artística del seu pare i la relació que va unir els tres personatges per fer arribar a fi de bé, l’edició d’aquella obra amb lletra música i les il·lustracions gràfiques.

S’han celebrat actes a Tarragona, Reus, La Selva del Camp, Montblanc, Mont-ral i naturalment a l’Espluga de Francolí. Continuaran aquest mes de setembre al Museu d’Alcover, a Cervià de les Garrigues i a l’octubre a la Biblioteca Pública de Tarragona, a la Parròquia de Santa Maria a Montblanc, a l’Església Prioral de Sant Pere de Reus i altres llocs. El novembre es farà un acte institucional a l’Institut d’Estudis Catalans a Barcelona i a final d’any, al Monestir de Poblet es presentarà la biografia del Cardenal Vidal i Barraquer que va escriure el 1970, Ramon Muntanyola, revisada pel pare Josep Massot.

X