24 gener, 2017

50 ANYS

1anys


foto museuQuan el patrimoni local, en aquest cas paleontològic, va més enllà del seu reconeixement científic i es converteix en un valor d’identitat i cohesió social del poble que l’acull, s’ha assolit una fita important.

La col·lecció de fòssils marins del Triàsic fa mig segle que s’exposa al museu d’Alcover, poder no és la millor del món, col·leccions privades o el mateix Museu de Geologia del Seminari de Barcelona del qual es mostren algunes rèpliques, el superen amb escreix. Ara bé, per aquest museu local amb les limitacions que aquest fet comporta, que el coneguin i la gent en parli és tot un somni. Aquell petit racó de cultura, humil, familiar, entranyable, és avui motiu d’orgull pels alcoverencs i alcoverenques que se’l senten seu i l’han fet créixer, i això cala.

Us convidem a fer un primer tastet d’aquesta preuada col·lecció, amb el record entranyable del Francisco, picapedrer jubilat de 82 anys, qui ens explica com  destapà amb les seves mans la feixuga  pedra amb  l’empremta d’un gran peix fossilitzat fa 240 milions d’anys.

El 50 aniversari del museu es vol celebrar amb la seva gent, recuperant històries i records, programant activitats amb les entitats i associacions, buscant complicitats que sumaran una gran festa final, les noces d’or del museu i el seu poble. Aquesta supervivència en el temps esperem que en un futur acabi madurant i convertint-lo en un espai cultural de referència en la divulgació, promoció i investigació del Triàsic a les muntanyes de Prades, a Catalunya i perquè no a la resta del món.

Ester Magriñá
Directora


2701

El primer acte de celebració dels 50 anys del museu va obrir un interessant debat entre tots els participants, públic i convidats. Es va recordar com van ser els inicis de la mà de les filles del fundador i impulsor del museu Andreu Barbarà, Mª Lluïsa i Mª del Carme Barbarà i els moments més importants que s’han viscut. Com a cloenda es va fer esment de com a poc a poc el museu ha anat trobant el seu lloc dins del mapa cultural del país i en el cor i l’ànima dels alcoverencs i alcoverenques que entre tots l’han fet créixer.

Entrevista a Alcover Ràdio:

 

 

lineablanca

2402
El passat divendres va tenir lloc la inauguració de l’exposició “Hem complert 50. Els artistes de casa”. Un acte que ens va permetre recordar els artistes locals que han passat pel nostre museu i que han deixat la seva empremta. La inauguració va comptar amb la presència de Jordi Isern, Alba Figueras, Santi Cordón i Aleix Antillach.

Entrevista a Alcover Ràdio:

 

lineablanca1003

El passat 10 de març vam celebrar el #DiaInternacionaldelaDona amb una vetllada artística a Ca Batistó protagonitzada només per dones de diferents edats, formació, professions…, però totes elles amb un nexe comú, alcoverenques. L’acte va comptar amb la col·laboració del Col·lectiu de dones d’Alcover i de l’EMMA.

Entrevista a Alcover Ràdio:

 

lineablanca2804

El passat divendres 28 d’abril a les 20h inauguràvem l’exposició El tresor del museu és de tots: el Peix Pedra, ideada expressament per explicar la seva important exposició de fòssils. Una exposició de rèpliques pintades, impressions i records del peix pedra, que ha comptat amb la col·laboració dels nens i nenes de l’Escola Mare de Déu del Remei d’Alcover. El passat 1 de maig, els nens i nenes van tindre l’oportunitat de fer guies oficials i explicar els fòssils marins als seus familiars i amics.

L’exposició també compta amb la il·lustració de tots aquells dibuixos que han pintat els nens i nens que han participat en el concurs de la Biblioteca Municipal i que, aquest any, anava dedicat al Peix Pedra, coincidint amb el 50è aniversari del museu. El lliurament de premis del concurs va tindre lloc el passat diumenge 30 d’abril a  les 12h a les dependències del Museu.