Quan el patrimoni local, en aquest cas el paleontològic, va més enllà del seu reconeixement científic i es converteix en una eina valorada de construcció d’identitat i de cohesió social del poble que l’acull, s’ha assolit una fita important.
La col·lecció de fòssils marins del Triàsic fa mig segle que s’exposa al museu d’Alcover, potser no és la millor del món —col·leccions privades o el mateix Museu de Geologia del Seminari de Barcelona, del qual en mostrem algunes rèpliques, el superen amb escreix—. Ara bé, per aquest museu local, amb les limitacions i recursos que això comporta, ser reconegut i sentir-ne parlar a la gent és tot un somni. Aquest petit racó de cultura, humil, familiar i entranyable és avui motiu d’orgull per les alcoverenques i alcoverencs que se’l senten seu i l’han fet créixer.
Amb tot això, us convidem a fer un primer tast d’aquesta preuada col·lecció, amb el record entranyable de Francisco, picapedrer jubilat de 82 anys, qui ens explica com destapà amb les seves pròpies mans la feixuga pedra amb l’empremta d’un gran peix fossilitzat de 240 milions d’anys.
El 50è aniversari del museu es vol celebrar amb la seva gent, recuperant històries i records, tot programant activitats amb les entitats i associacions, buscant complicitats que sumaran una gran festa final, les noces d’or del museu i el seu poble. Amb aquesta supervivència en el pas del temps esperem que en un futur el museu acabi madurant i es converteixi en un espai cultural de referència en la divulgació, promoció i investigació del Triàsic a les muntanyes de Prades, a Catalunya i, perquè no, a la resta del món.
Ester Magriñá
Directora
El primer acte de celebració dels 50 anys del museu va obrir un interessant debat entre tots els participants, públic i convidats. Es va recordar com van ser els inicis de la mà de les filles del fundador i impulsor del museu Andreu Barbarà, M. Lluïsa i M. del Carme Barbarà i els moments més importants que s’han viscut. Com a cloenda es va fer esment de com a poc a poc el museu ha anat trobant el seu lloc dins el mapa cultural del país i en el cor i l’ànima de les alcoverenques i alcoverencs que entre tots l’han fet créixer.
Entrevista a Alcover Ràdio:
El passat divendres va tenir lloc la inauguració de l’exposició «Hem complert 50. Els artistes de la casa». Un acte que ens va permetre recordar els artistes locals que han passat pel nostre museu i que han deixat la seva empremta. La inauguració va comptar amb la presència de Jordi Isern, Alba Figueras, Santi Cordón i Aleix Antillach.
Entrevista a Alcover Ràdio:
El passat 10 de març vam celebrar el #DiaInternacionaldelaDona
Entrevista a Alcover Ràdio:
El passat divendres 28 d’abril a les 20 h inauguràvem l’exposició «El tresor del museu és de tots: el Peix pedra» ideada expressament per explicar la seva important exposició de fòssils. Una exposició de rèpliques pintades, impressions i records del peix pedra, que ha comptat amb la col·laboració dels nens i nenes de l’Escola Mare de Déu del Remei d’Alcover. El passat 1 de maig, els nens i nenes van tindre l’oportunitat de fer guies oficials i explicar els fòssils marins als seus familiars i amics.
L’exposició també compta amb la il·lustració de tots aquells dibuixos que han pintat els nens i nenes que han participat en el concurs de la Biblioteca Municipal i que, aquest any, anava dedicat al Peix Pedra, coincidint amb el 50è aniversari del museu. El lliurament de premis del concurs va tindre lloc el passat diumenge 30 d’abril a les 12 h a les dependències del Museu.