24 Febrer, 2016

Qui som?

.

Som un equipament cultural de titularitat municipal que es va fundar l’any 1967 amb l’objectiu de conservar i difondre la memòria dels alcoverencs i les alcoverenques, així com del territori circumdant.

.

 

“L’orgull d’un poble”

Aquest entranyable espai cultural que fa valdre el patrimoni material i immaterial que conforma la seva identitat d’un territori, sempre ha treballat en el marc de la reflexió sobre els valors del patrimoni i la cultura. Destaca per la seva vàlua més enllà de l’àmbit local la col·lecció de fòssils marins del Triàsic, així com l’esplèndid contenidor: la casa noble ca Batistó. Les dues exposicions permanents que acull el museu s’han plantejat com un diàleg interactiu amb el públic en què les emocions i la descoberta el condueixen a viure una experiència al voltant de la vida: ara fa 240 milions d’anys i a tombant dels segles XIX al XX.

 

.

Més enllà de les exposicions…

A partir d’una variada programació cultural es vol enfortir la relació entre el museu i el territori que l’acull, així com treballar colze a colze amb altres espais culturals, agents culturals i socials…, amb el propòsit de reforçar la funció social i educativa que ens caracteritza.

50 anys d’història

El Museu d’Alcover —de titularitat municipal— fou fundat per l’alcoverenc Andreu Barbarà Camafort l’any 1967 en una antiga torre medieval del Portal de Sant Miquel. L’any 1975 es va traslladar a la casa noble Ca Batistó, un edifici històric que amb els anys s’ha anat restaurant i modernitzant adaptant-se a les noves necessitats. El seu fons s’ha anat nodrint de col·leccions diverses procedent de donacions, sobretot d’alcoverencs i alcoverenques que ens han permès conservar i perpetuar el passat del poble i de la seva gent, conservant-lo dins de les sales de reserva, el cor del museu.

.

Visió

Espai des d’on difondre i fer valdre el valor del patrimoni local i enfortir la identitat d’un territori..

Missió

Generem i compartim coneixement sobre la diversitat i l’evolució del món natural i la societat, amb el propòsit de contribuir a conservar el patrimoni natural i etnogràfic i crear una societat més informada, connectada i responsable amb la natura i la història. Ho fem mitjançant la preservació, donant suport a la recerca i investigació i sobretot, a través d’un complet projecte educatiu adreçat a tots els públics, sense exclusió.

Volem ser un museu:

  • Referent: som un centre de coneixement sobre el període Triàsic a les Muntanyes de Prades, i en un futur ens agradaria ser-ho de tot Catalunya.
  • Sostenible, modern i innovador: som un museu que gaudeix d’instal·lacions modernes i ben equipades, sostenibles amb el medi ambient i que és innovador en les exposicions i els programes.
  • Obert, inclusiu, participatiu i connectat: som un museu que prioritza un programa educatiu complet i de qualitat, molt sensibilitzat cap als projectes comunitaris, l’accessibilitat universal i a col·laborar amb altres centres i equipaments.
  • Un museu amb dues exposicions permanents, cadascuna de les quals té una identitat pròpia i desenvolupa unes funcions diferenciades, però que funcionen unides per una missió i uns objectius comuns.
  • Un espai d’intervenció cultural integrat dins del teixit associatiu del territori a partir d’un treball comunitari per a difondre valors, actituds i pensament crític, pilars de la nostra societat actual.

Valors

La funció social i de cohesió del museu és el marc on desenvolupar principalment els nostres valors:

  • Excel·lència i integritat.
  • Responsabilitat i transparència.
  • Actuem de forma responsable en l’exercici de la nostra feina i retem compte de les nostres accions i decisions.
  • Rellevància i compromís.
  • Pensament crític i treball en equip.

.

L’equip

.

Galeria d’imatges del museu antic

 

 

X