24 Febrer, 2016

Qui som?

.

Som un museu local del segle XXI fundat l’any 1967 amb l’objectiu de conservar i difondre la memòria dels alcoverencs i alcoverenques.

.

m

m

Cap a un equipament del segle XXI: “El museu del mar de les Muntanyes de Prades”

El patrimoni material i immaterial que conserva i difon aquest espai es treballa en el marc de la reflexió sobre els valors del patrimoni i la cultura. D’entre totes les col·leccions destaca la dels fòssils marins del Triàsic descoberts a les Muntanyes de Prades, eix vertebrar del nou relat, valors i missió del museu, i un enriquidor connector entre el nostre passat, la vida i la natura. Destaquem l’exposició permanent “Triàsic, explosió de vida” com el cor del museu, en quant és la font de coneixement i l’espai de discussió a partir del qual constituïm el nostre projecte educatiu.

 

.

.“L’orgull d’un poble” i “dues exposicions plenes de vida”

La llavor de museu local forma part de la nostra essència i aquest fet ens enorgulleix. És per això que interpretem, conservem, difonem i reforcem la identitat local al voltant del patrimoni que compartim.

Actualment el museu acull dues exposicions plenes de vida plantejades com un intens diàleg entre l’objecte i el públic, en què les emocions i la descoberta condueixen a viure una experiència al voltant de la vida: ara fa 240 milions d’anys i a tombant dels segles XIX al XX. 

.

.Visió

Espai de reflexió sobre els canvis i les transformacions de la vida, a partir de provocar una experiència immersiva entorn dels valors del patrimoni i la natura.

.

Missió

Generem i compartim coneixement sobre la diversitat i l’evolució del món natural i la societat, amb el propòsit de contribuir a conservar el patrimoni i crear una societat més informada, connectada i responsable amb la natura i l’entorn. Ho fem mitjançant la preservació, donant suport a la recerca i investigació i sobretot, a través d’un complet projecte educatiu adreçat a tots els públics, sense exclusió.

Volem ser un museu:

  • Referent: som un centre de coneixement sobre el període Triàsic a les Muntanyes de Prades, i en un futur ens agradaria ser-ho de tot Catalunya.
  • Sostenible, modern i innovador: som un museu que gaudeix d’instal·lacions modernes i ben equipades, sostenibles amb el medi ambient i que és innovador en les exposicions i els programes.
  • Obert, inclusiu, participatiu i connectat: som un museu que prioritza un programa educatiu complet i de qualitat, molt sensibilitzat cap als projectes comunitaris, l’accessibilitat universal i a col·laborar amb altres centres i equipaments.
  • Un museu amb un relat universal, on l’encaix de la micro història i les identitats, esdevinguin part de l’ADN del nostre espai. 
  • Un espai d’intervenció cultural de proximitat, integrat dins del teixit social i cultural del territori a partir d’un treball comunitari per a difondre valors, actituds i pensament crític, pilars de la nostra societat actual.

.

Valors

La funció social i de cohesió del museu és el marc on desenvolupar principalment els nostres valors:

  • Accessibilitat universal
  • Responsabilitat i transparència.
  • Actuem de forma responsable en l’exercici de la nostra feina i retem compte de les nostres accions i decisions.
  • Rellevància i compromís.
  • Pensament crític i treball en equip.

.

L’equip

.

Fem memòria!

El Museu d’Alcover —de titularitat municipal— fou fundat per l’alcoverenc Andreu Barbarà Camafort l’any 1967 en una antiga torre medieval del Portal de Sant Miquel. L’any 1975 es va traslladar a la casa noble Ca Batistó, un edifici històric que amb els anys s’ha anat restaurant i modernitzant adaptant-se a les noves necessitats. El seu fons s’ha anat nodrint de col·leccions diverses procedent de donacions, sobretot d’alcoverencs i alcoverenques que ens han permès conservar i perpetuar el passat del poble i de la seva gent, conservant-lo dins de les sales de reserva, el cor del museu.

Endinser-vos a cinquanta anys d’història

 

 

X