24 febrer, 2016

Presentació

El museu és un referent cultural per la seva preuada col·lecció de fòssils marins del Triàsic, un període de la història de la Terra perfectament representat a les Muntanyes de Prades. La col·lecció, ubicada de manera permanent a la segona planta rehabilitada de l’antiga casa senyorial Ca Batistó, obre les portes al visitant per a fer un recorregut apassionant per l’evolució de la vida al nostre planeta, mentre que a la primera planta on hi ha el pis noble, antic contenidor de la col·lecció de fòssils, s’exhibeix una interessant exposició de llarga durada sobre la vida burgesa i la modernitat.

Sabíeu que va estar a punt d’extingir-se la vida a la Terra molt abans de l’aparició dels grans dinosaures del Juràssic? Els nostres fòssils marins, descoberts a les Muntanyes de Prades entre els pobles d’Alcover i Mont-ral, són la clau per explicar l’apassionant relat «Triàsic, explosió de vida».

D’altra banda, us heu plantejat com la modernitat va canviar el confort dins dels habitatges de la gent benestant? La vida burgesa de finals del segle XIX al pis noble de Ca Batistó us situarà en un moment d’importants canvis com ara l’ús de l’aigua corrent i l’electricitat o el funcionament dels nous aparells tecnològics, entre d’altres.

 

 

Història

El Museu d’Alcover —de titularitat municipal— es va fundar l’any 1967 en una antiga torre medieval del Portal de Sant Miquel. L’any 1975 es va traslladar a la casa noble Ca Batistó, un edifici històric que a finals de la dècada dels anys 90 es va ampliar amb l’annexió de la casa adjacent. El mal estat de conservació de l’estructura de la casa noble i la manca d’atractiu de l’antiga museografia, va fer que una part es tanqués al públic l’any 2000 —únicament va restar oberta la sala de paleontologia i la sala d’exposicions temporals fins al 2003—. No fou fins l’any 2005 que el museu reobriria les seves portes reformat i modernitzat, recuperant a poc a poc l’essència d’un equipament ple de vida.

El seu fons s’ha anat nodrint d’un conjunt de col·leccions diverses a més de la de paleontologia. Entre elles, destaquem la col·lecció d’arqueologia de Ramon Rodón, així com el complet fons etnogràfic local procedent de donacions d’alcoverencs i alcoverenques que ens ha permès conservar i perpetuar el passat del poble i de la seva gent. Aquests objectes s’exposen —de forma puntal a la sala d’exposicions temporals— en petites mostres representatives per tal de difondre la memòria del poble i enfortir la seva identitat.

Missió

Generem i compartim coneixement sobre la diversitat i l’evolució del món natural, i la societat amb el propòsit de contribuir a conservar el patrimoni natural i etnogràfic i crear una societat més informada, connectada i responsable amb la natura i la història. Ho fem mitjançant la preservació, donant suport la recerca i investigació i sobretot, a través d’un complet projecte educatiu adreçat a tots els públics sense exclusió.

Visió

Volem ser un museu:

 • Referent: som un centre de coneixement sobre el període Triàsic a les Muntanyes de Prades, i en un futur ens agradaria ser-ho de tot Catalunya.
 • Sostenible, modern i innovador: som un museu que gaudeix d’instal·lacions modernes i ben equipades, sostenibles amb el medi ambient i que és innovador en les exposicions i els programes.
 • Obert, inclusiu, participatiu i connectat: som un museu que prioritza un programa educatiu complet i de qualitat, molt sensibilitzat cap als projectes comunitaris i a col·laborar amb altres centres i equipaments.
 • Un museu amb diverses exposicions permanents, cadascuna de les quals té una forta identitat pròpia i desenvolupa unes funcions diferenciades, però que funciona unit per una missió i uns objectius comuns.

Valors

La funció social i de cohesió del museu és el marc on desenvolupar principalment els nostres valors:

 • Excel·lència i integritat.
 • Responsabilitat i transparència.
 • Actuem de forma responsable en l’exercici de la nostra feina i retem compte de les nostres accions i decisions.
 • Rellevància i compromís.
 • Pensament crític i treball en equip.

El record d’un picapedrer

Fem memòria!

Celebrant els 50 anys

 

Organigrama

Membres del patronat

 • Xavier Torrell (president).
 • Elisabet Caparó, Josep M. Vergès, M. Elena Basora, Josep Ferré, Roser Roig i Marta Batet (representants elegits a proposta de l’Ajuntament).
 • M. Josep Roca (representant dels centres docents).
 • Manoli Gallego (representant elegit per les associacions culturals).
 • Neus Figueras (representant del Centre d’Estudis Alcoverencs).
 • Ester Magriñá ( direcció)
 • Adrià Torres (difusió i comunicació).
 • Carme Roig (administració i atenció públic).
 • Col·laboradors externs: Irina Cervera (servei educatiu) i Santi Cordón (comunicació).