24 febrer, 2016

Presentació

El museu és un referent cultural per la seva preuada col·lecció de fòssils marins del Triàsic, un període de la història de la Terra perfectament representat a les Muntanyes de Prades. La col·lecció, ubicada dins l’antiga casa senyorial Ca Batistó, obre les seves portes al visitant per a fer un recorregut apassionant per l’evolució de la vida al nostre planeta, mentre que a la planta noble del mateix edifici, s’exhibeix una interessant exposició sobre la vida burgesa i la modernitat.

Amb tot això, us convidem a conèixer el nostre valuós patrimoni i la seva història tot fent una mirada al passat…

Sabieu que va estar a punt d’extingir-se la vida a la Terra molt abans de l’aparició dels grans dinosaures del Juràssic? Els nostres fòssils marins, descoberts a les Muntanyes de Prades entre els pobles d’Alcover i Mont-ral, són la clau per explicar l’apassionant relat de «l’explosió de la vida durant el Triàsic».

D’altra banda, us heu plantejat com la modernitat va canviar el confort dins dels habitatges de la gent benestant? La vida burgesa de finals del segle XIX a Ca Batistó us situarà en un moment d’importants canvis com ara l’ús de l’aigua corrent i l’electricitat o el funcionament dels nous aparells tecnològics, entre d’altres.

 

 

El Museu d’Alcover —de titularitat municipal— es va fundar l’any 1967 en una antiga torre medieval del Portal de Sant Miquel. L’any 1975 es va traslladar a la casa noble Ca Batistó, un edifici històric que a finals de la dècada dels anys 90 es va ampliar amb l’annexió de la casa adjacent. El mal estat de conservació de l’estructura de la casa noble i la manca d’atractiu de l’antiga museografia, va fer que es tanqués al públic l’any 2000 —únicament va restar oberta la sala de paleontologia i la sala d’exposicions temporals fins al 2003—. No fou fins l’any 2005 que el museu reobriria les seves portes totalment reformat i modernitzat, recuperant a poc a poc l’essència d’un equipament ple de vida.

El seu fons s’ha anat nodrint d’un conjunt de col·leccions diverses a més de la de paleontologia. Entre elles, destaquem la col·lecció d’arqueologia de Ramon Rodón, així com el complet fons etnogràfic local procedent de donacions d’alcoverencs i alcoverenques que ens ha permès conservar i perpetuar el passat del poble i de la seva gent. Aquests objectes locals s’exposen —de forma puntal a la sala d’exposicions temporals— en petites mostres representatives per tal de difondre la memòria del nostre poble i així enfortir la seva identitat.

 

El testimoni d’un picapedrer

Fem memòria!

Celebrant els 50 anys

 

 

ORGANIGRAMA

Membres del patronat

Xavier Torrell (president).

Elisabet Caparó, Josep M. Vergès, M. Elena Basora, Josep Ferré, Roser Roig i Marta Batet (representants elegits a proposta de l’Ajuntament).

M. Josep Roca (representant dels centres docents).

Manoli Gallego (representant elegit per les associacions culturals).

Neus Figueras (representant del Centre d’Estudis Alcoverencs).

Ester Magriñá (direcció).

Adrià Torres (difusió i comunicació).

Carme Roig (administració i atenció públic).

Col·laboradors externs: Irina Cervera (servei educatiu) i Santi Cordón (comunicació).