24 Febrer, 2016

Qui som?

 

MMMMMMMMMMMM

Som un equipament local totalment reformat que conserva i difon la memòria d’un poble a partir d’interpretar el patrimoni material i immaterial que conforma la seva identitat, en el marc de la reflexió sobre els valors del patrimoni i la cultura.

Destaca per la seva vàlua, més enllà de l’àmbit local, la col·lecció de fòssils marins del Triàsic descoberta a les Muntanyes de Prades, així com l’esplèndid contenidor del museu, l’encisadora casa noble ca Batistó, testimoni viu de com la burgesia benestant va implementar la modernitat dins de la llar.

hhhh

hhhh

Les dues exposicions s’han plantejat com un diàleg interactiu amb el públic en què les emocions i la descoberta el condueixen a viure una nova experiència museística i a fer-se preguntes al voltant de l’explosió de la vida durant el Triàsic i la vida burgesa a tombant dels segles XIX al XX. Per exemple: sabíeu que va estar a punt d’extingir-se la vida a la Terra molt abans de l’aparició dels grans dinosaures del Juràssic? A què ens referim quan parlem d’un fòssil vivent? Us heu plantejat mai com la modernitat va canviar el confort dins dels habitatges de la gent benestant? Quina realitat va viure la dona burgesa de principis del segle XX?, etc.

  50 anys d’història

En el moment en què la casa es va convertir en museu a la planta noble s’hi va exposar íntegrament tot el fons, incloent la col·lecció de fòssils marins; quan l’espai expositiu es va quedar petit els fòssils es van traslladar a les antigues golfes de l’edifici —espai que avui acull l’exposició «Triàsic,explosió de vida»—. A les estances del pis noble, totalment restaurades —com la cambra, la cuina o la capella, entre d’altres— s’hi continua exhibint una part representativa de les col·leccions del museu per a il·lustrar el relat de la nova exposició «Ca Batistó. Modernitat burgesa i modernisme literari». Mentre que la resta d’objectes de les col·leccions estan dipositats a les sales de reserva, el cor del museu, punt de partida del recorregut per a mostrar l’indret exacte on es conserva l’essència del nostre poble.

 

MMMM

  El record d’un picapedrer

Història

El Museu d’Alcover —de titularitat municipal— fou fundat per l’alcoverenc Andreu Barbarà Camafort l’any 1967 en una antiga torre medieval del Portal de Sant Miquel. L’any 1975 es va traslladar a la casa noble Ca Batistó, un edifici històric que a finals de la dècada dels anys 90 es va ampliar amb l’annexió de la casa adjacent. El mal estat de conservació de l’estructura de la casa noble i la manca d’atractiu de l’antiga museografia, va fer que una part es tanqués al públic l’any 2000 —únicament va restar oberta la sala d’exposicions temporals—. No fou fins l’any 2005 que el museu reobriria les seves portes i a poc poc recuperava l’essència d’un equipament viu.

El seu fons s’ha anat nodrint d’un conjunt de col·leccions diverses a més de la de paleontologia. Entre elles, destaquem la col·lecció d’arqueologia de Ramon Rodón, així com el complet fons etnogràfic local procedent de donacions d’alcoverencs i alcoverenques que ens ha permès conservar i perpetuar el passat del poble i de la seva gent. Aquests objectes s’exposen —de forma puntal a la sala d’exposicions temporals— en petites mostres representatives per tal de difondre la memòria del poble i enfortir la seva identitat.

Visió

Espai des d’on difondre i fer valdre el valor del patrimoni local i enfortir la identitat d’un territori.

Missió

Generem i compartim coneixement sobre la diversitat i l’evolució del món natural i la societat, amb el propòsit de contribuir a conservar el patrimoni natural i etnogràfic i crear una societat més informada, connectada i responsable amb la natura i la història. Ho fem mitjançant la preservació, donant suport a la recerca i investigació i sobretot, a través d’un complet projecte educatiu adreçat a tots els públics, sense exclusió.

Volem ser un museu:

 • Referent: som un centre de coneixement sobre el període Triàsic a les Muntanyes de Prades, i en un futur ens agradaria ser-ho de tot Catalunya.
 • Sostenible, modern i innovador: som un museu que gaudeix d’instal·lacions modernes i ben equipades, sostenibles amb el medi ambient i que és innovador en les exposicions i els programes.
 • Obert, inclusiu, participatiu i connectat: som un museu que prioritza un programa educatiu complet i de qualitat, molt sensibilitzat cap als projectes comunitaris, l’accessibilitat universal i a col·laborar amb altres centres i equipaments.
 • Un museu amb dues exposicions permanents, cadascuna de les quals té una identitat pròpia i desenvolupa unes funcions diferenciades, però que funcionen unides per una missió i uns objectius comuns.
 • Un espai d’intervenció cultural integrat dins del teixit associatiu del territori a partir d’un treball comunitari per a difondre valors, actituds i pensament crític, pilars de la nostra societat actual.

Valors

La funció social i de cohesió del museu és el marc on desenvolupar principalment els nostres valors:

 • Excel·lència i integritat.
 • Responsabilitat i transparència.
 • Actuem de forma responsable en l’exercici de la nostra feina i retem compte de les nostres accions i decisions.
 • Rellevància i compromís.
 • Pensament crític i treball en equip.

 

 

Organigrama

 • Ester Magriñá (direcció)
 • Irina Cervera (educació i difusió)
 • Miriam Salas (atenció al públic i educadora).
 • Carme Roig (administració i atenció al públic).
 • Col·laboradors externs: Gemma Farré (educadora), Santi Cordón (comunicació) i Lídia Requena (atenció al públic).

 

X