24 Febrer, 2016

Qui som?

.

Som un equipament museístic local -fundat l’any 1967-, que estimula la curiositat i el pensament crític a través del coneixement que ens aporta l’impressionant patrimoni natural d’Alcover i les Muntanyes de Prades, a més del llegat renaixentista que el fa únic al Camp de Tarragona. 

.

m

Cap a un equipament del segle XXI: El Museu del “mar” de les muntanyes de Prades

 

Som un espai cultural modern que interpreta, conserva i difon la memòria col.lectiva i reforça la identitat local al voltant del patrimoni que comparteix i conserva. Destaca per la seva importància i singularitat la col·lecció de fòssils marins del Triàsic descoberta a les pedreres d’Alcover-Mont-ral, porta d’entrada a les muntanyes de Prades. Un patrimoni excepcional que ens explica sense paraules, la raó per la qual on avui s’alcen les muntanyes hi va haver un antic mar ple de vida.

Visió

Des de l’art d’interpretar el patrimoni de proximitat treballem amb els valors de la natura i l’entorn per provocar l’esperit crític i ajudar a crear un món millor.

Missió

Generem i compartim coneixement sobre la diversitat i l’evolució del món natural i la societat, perquè aspirem a l’accessibilitat universal -tant presencial com virtual- i creiem que el respecte per la cultura i la natura han d’esdevenir les claus per fer un món millor. Ho fem mitjançant la preservació, donant suport a la recerca, investigació i sobretot, a través d’un complet programa educatiu adreçat a tots els públics, sense exclusió.

Volem ser un museu:

 • Referent de coneixement sobre el període Triàsic a les Muntanyes de Prades, i en un futur ens agradaria ser-ho de tot Catalunya.
 • Sostenible i modern gràcies a implementar instal·lacions i museografies ben equipades i sostenibles amb el medi ambient.
 • Obert, inclusiu, participatiu i connectat pel fet de prioritzar un programa educatiu complet i de qualitat, molt sensibilitzat cap als projectes comunitaris, l’accessibilitat universal i a col·laborar amb altres actors culturals i socials del nostre entorn.
 • Globalitzador des de la proximitat, en construir un relat universal al voltant de l’explosió de vida a la Terra durant el Triàsic, tot respirant l’essència de la identitat del territori.
 • Innovador perquè prioritza en el disseny de recursos interpretatius l’art com a llenguatge expositiu i despertar emocions.

Valors

La funció social i de cohesió del museu és el marc prioritari on desenvolupem els nostres principals valors:

 • Accessibilitat universal
 • Fem, creem i innovem amb art.
 • Proximitat i hospitalitat
 • Provoquem curiositat i sorpresa
 • Cocreem i coeduquem
 • Generem vincles autèntics
 • Sostenibilitat i amor per la natura

L’equip

.

.La labor del museu se recolza en el suport desinteressat de veïns i veïnes, de persones entusiastes del patrimoni i la cultura involucrades en el nostre projecte. És tracta d’experts, aficionats, amics i amigues…, sense els quals no hagéssim pogut desenvolupar el nostre propòsit, amb vocació d’espai cultural obert a tothom, provocador i transformador.

Fem memòria!

El Museu d’Alcover —de titularitat municipal— fou fundat per l’alcoverenc Andreu Barbarà Camafort l’any 1967 en una antiga torre medieval del Portal de Sant Miquel. L’any 1975 es va traslladar a la casa noble Ca Batistó, un edifici històric que amb els anys s’ha anat restaurant i modernitzant adaptant-se a les noves necessitats. El seu fons s’ha anat nodrint de col·leccions diverses procedent de donacions, sobretot d’alcoverencs i alcoverenques que ens han permès conservar i perpetuar el passat del poble i de la seva gent, conservant-lo dins de les sales de reserva, el cor del museu. Us convidem endinsar-vos als cinquanta anys de la nostra d’història.

Actualment el museu acull dues exposicions plantejades com un diàleg entre l’objecte i el públic, en què les emocions i la descoberta giren al voltant de la vida: ara fa 240 milions d’anys i a tombant dels segles XIX al XX

 

 

 

X