2 Febrer, 2018

Rhinoceros etruscus

Els jaciment “La Bretxa” de grans vertebrats dins del jaciment “d’Alcover-Mont-ral” de fòssils marins.

El Museu exposa junt amb la importantíssima col·lecció de fauna marina fòssil del jaciment paleontològic d’Alcover – Mont-ral, (250 milions d’anys), un húmer de rinoceront del Plistocè (entre 1,67 milions d’anys i 10.000 anys) trobat també a les pedreres d’Alcover Mont-ral, classificat com Rhinoceros etruscus.

El Jaciment de la Bretxa de la Lloera és un fantàstic exemple de jaciment paleontològic dins d’un altre jaciment paleontològic, el d’Alcover – Mont-ral, un jaciment Plistocè, dins d’un del Triàsic.

El Sr. Ferran de Lucas, propietari de la Pedrera de la Lloera, recorda les troballes d’aquests ossos plistocens i el lloc: “la Bretxa era una gran obertura lineal, una fractura oberta de la roca, reblerta de sediments de terres que contenien els ossos. Aquestes terres eren un obstacle per l’explotació de la roca, per la qual cosa i un cop retirats les restes òssies de grans vertebrats que es van trobar, van ser completament retirades per l’excavadora”. Actualment només en queda una de les parets de la bretxa, la del costat sud-est, ben visible en el centre de la pedrera.

La Serra de Prades amb els seus estrats calcaris conté importants bretxes i cavitats càrstiques que podien constituir trampes per a macrovertebrats o caus de depredació amb possible presència humana, els Avencs de la Febró ens permeten imaginar-ho molt bé, i és molt probable que quedin per descobrir cavitats reblertes amb importants jaciments paleontològics i/o paleoantropològics.

  Vidal, A. (2010) “El Jaciment paleontològic de la Bretxa de la Lloera, Mont-ral”. Butlletí CEA, núm.117
X