25 febrer, 2016

Triàsic, explosió de vida

L’exposició «Triàsic, l’explosió de la vida» ens explica com eren les Muntanyes de Prades fa 240 milions d’anys i com era l’entorn dels pobles d’Alcover i Mont-ral. Gràcies a les restes dels animals marins fossilitzats que s’han trobat, és possible interpretar i gaudir de la història geològica del nostre singular entorn natural. El Triàsic data entre els 250 i els 200 milions d’anys enrere i és considerat com un període de grans canvis a la Terra i un moment clau en l’evolució de la vida al planeta. Després de superar-se una extinció generalitzada de la vida en el trànsit del Permià al Triàsic, van aparèixer els primers rèptils i mamífers, es va començar a dividir el súper continent Pangea i a formar-se els nous oceans.

La particularitat del Triàsic en la història de la Terra l’hem de buscar en la seva importància pel que fa a l’evolució de la fauna, ja que aquest comporta el trànsit entre les faunes paleozoiques i les faunes «modernes» d’amfibis, rèptils i mamífers. A Catalunya, els sediments triàsics els trobem presents al llarg del sistema mediterrani català, i molt especialment a la serralada de Prades, que ens proporciona importants restes fòssils tant marines com vegetals.

L’exposició us convidarà a gaudir —amb tots els sentits— d’un recorregut que us traslladarà a milions d’anys enrere. Podreu viatjar i veure les pedreres d’Alcover quan eren el fons d’un antic mar ple de vida. A través de la interpretació i contemplació dels colors de les roques, de les formes dels estrats i de les muntanyes del paisatge actual, podreu descobrir que la Terra no ha estat sempre igual.

Amb la nostra col·lecció, composta pels fòssils d’Alcover-Mont-ral, també podreu aprendre les característiques i particularitats d’aquestes peces en relació a l’evolució del nostre planeta. Els nostres fòssils són fossillagerstätten, és a dir, dipòsits que contenen una extraordinària riquesa fòssil per les condicions de fossilització que s’hi varen donar. En el nostre cas, un baix contingut d’oxigen evità la descomposició dels animals, facilitant després una ràpida deposició de sediments que colgà aquests animals tot iniciant el procés de fossilització. Es tractava d’una llacuna d’aigües somes amb molta vida animal, però amb un fons letal, sense oxigen i hipersalí, que facilità la fossilització dels animals morts que s’hi dipositaven. El resultat és un registre fòssil extraordinàriament complet de tot l’ésser viu, fins i tot de les seves parts toves com la carn o la pell.

Per la bona qualitat de fossilització, les pedreres d’Alcover-Mont-ral constitueixen un jaciment paleontològic excepcional, tant per les noves espècies que han proporcionat com per la seva història i cronologia.

Entra a l’exposició

 

La col·lecció de peixos fòssils d’Alcover-Mont-ral és una de les més completes de Catalunya i —per la seva diversitat d’espècies— una de les més interessants a escala mundial per comprendre la fauna marina en l’època triàsica. La col·lecció mostra una interessant selecció de fòssils, com ara l’Alcoveria brevis —un holotip i una espècie descoberta al nostre jaciment—, també un fòssil de medusa amb una increïble fossilització si tenim en compte que el 90% del seu cos està compost d’aigua. També hi destaca el Cosesaurus aviceps, un polèmic avantpassat d’un rèptil volador del Juràssic, o un dels insectes més antics de Catalunya.

   Els nostres tresors

  Un húmer de rinoceront?

 

PRINCIPAL

Visita’ns