L’exposició «Triàsic, explosió de vida» ubicada a les antigues golfes de ca Batistó ens explica com eren les Muntanyes de Prades ara fa 240 milions d’anys i l’entorn dels pobles d’Alcover i Mont-ral gràcies a les restes dels animals marins fossilitzats que s’hi han trobat. Abans de visitar-nos ens agradarà que conegueu millor els secrets que amaga la nostra col·lecció de paleontologia, única al món.
Què ens descobreix l’exposició “Triàsic, explosió de vida”?
La col·lecció de peixos fòssils d’Alcover-Mont-ral que és una de les més completes de Catalunya i —per la seva diversitat d’espècies— una de les més interessants a escala mundial per comprendre la fauna marina en l’època triàsica. Hi podrrem veure entre altres l’Alcoveria brevis —una espècie descoberta al nostre jaciment—, un fòssil de medusa amb una increïble fossilització si tenim en compte que el 90% del seu cos està compost d’aigua, el Cosesaurus aviceps, un polèmic fòssil perquè se l’ha considerat avantpassat d’un rèptil volador del Juràssic o un dels insectes més antics de Catalunya fossilitzats.
……
……
Què té el Triàsic que el fa únic?
El Triàsic és un període de la història de la Terra que data entre els 250 i els 200 milions d’anys enrere i és considerat com un moment de grans canvis a la Terra i clau en l’evolució de la vida al planeta. Després d’una extinció en massa de la vida en el trànsit del Permià al Triàsic, els rèptils es van diversificar per terra, mar i aire i van aparèixer els primers mamífers, així com nous grups de vegetals i d’invertebrats, marins i continentals. Alhora, el súper continent Pangea es va començar a dividir i es van formar nous oceans. El Triàsic és particular en la història de la Terra perquè s’hi va produir un canvi dràstic en la biota, amb l’aparició de grups moderns que van substituir en gran part les faunes i flores paleozoiques. Des dels coralls fins els mamífers o les coníferes, tot es va renovar o va aparèixer de bell nou.
.
Per què parlem de Triàsic a les Muntanyes de Prades?
A Catalunya els sediments triàsics es troben al llarg del sistema mediterrani català, i molt especialment a les Muntanyes de Prades, proporcionant importants restes fòssils (meduses, artròpodes, ammonits, peixos) que documenten de forma magnífica aquest període. L’exposició us convidarà a gaudir —amb tots els sentits— d’un recorregut que us traslladarà a milions d’anys enrere quan les Muntanyes de Prades encara no s’havien format. Amb la nostra col·lecció, composta pels fòssils d’Alcover-Mont-ral, també podreu aprendre les característiques i particularitats d’aquestes peces en relació a l’evolució del nostre planeta.
Quins secrets amaga el jaciment d’Alcover-Mont-ral?
Els jaciments de procedència dels nostres fòssils són del tipus fossil–lagerstätten, és a dir, dipòsits de preservació extraordinària. En aquest cas, unes particulars condicions ambientals van propiciar que es conservessin restes de grups amb riquesa fòssil per les condicions de fossilització que s’hi varen donar. Es tractava d’una llacuna d’aigües somes amb molta vida animal, però amb un fons letal, sense oxigen i hipersalí, que facilità la fossilització dels animals morts que s’hi dipositaven. El resultat és un registre fòssil extraordinàriament complet de tot l’ésser viu, fins i tot de les seves parts toves com la carn o la pell. Per la bona qualitat de fossilització, les pedreres d’Alcover-Mont-ral constitueixen un jaciment paleontològic excepcional, tant per les noves espècies que han proporcionat com per la seva història i cronologia.
.
La descoberta d’un fòssil: escoltem el testimoni d’un picapedrer
Escoltem el testimoni d’un dels picapedrers que fa anys va tenir el privilegi de descobrir un dels dos exemplars que conserva el museu de Coloborus giganteus, nom que li és donat per les seves dimensions. És l’espècie d’actinopterigi, i en general de peix, més gran que ha aparegut als jaciments d’Alcover-Mont-ral.
…..
Un jaciment de grans vertebrats dins d’un jaciment de fòssils marins?
El Museu exposa junt amb la importantíssima col·lecció de fauna marina fòssil del jaciment paleontològic d’Alcover – Mont-ral, (250 milions d’anys), un húmer de rinoceront del Plistocè (entre 1,67 milions d’anys i 10.000 anys) trobat també a les pedreres d’Alcover Mont-ral, classificat com Rhinoceros etruscus. El Jaciment de la Bretxa de la Lloera és un fantàstic exemple de jaciment paleontològic dins d’un altre jaciment paleontològic, el d’Alcover – Mont-ral, un jaciment Plistocè, dins d’un del Triàsic. Les Muntanyes de Prades amb els seus estrats calcaris conté importants bretxes i cavitats càrstiques que podien constituir trampes per a macro vertebrats o caus de depredació amb possible presència humana, els Avencs de la Febró ens permeten imaginar-ho molt bé, i és molt probable que quedin per descobrir cavitats reblertes amb importants jaciments paleontològics i/o paleoantropològics.
m
Si voleu conèixer més detalls sobre el jaciment “La Bretxa” d’Alcover-Mont-ral, consulteu l’article: Vidal, A. (2010) “El Jaciment paleontològic de la Bretxa de la Lloera, Mont-ral” ↵
Consulteu AQUÍ els horaris i com fer la reserva |