25 Febrer, 2016

Triàsic, explosió de vida

   Entra a l’exposició virtual el Peix Pedra en color

 

Fòssils marins d’Alcover-Mont-ral

L’exposició «Triàsic, explosió de vida» ens explica com eren les Muntanyes de Prades ara fa 240 milions d’anys i l’entorn dels pobles d’Alcover i Mont-ral gràcies a les restes dels animals marins fossilitzats que s’hi han trobat.

La col·lecció de peixos fòssils d’Alcover-Mont-ral és una de les més completes de Catalunya i —per la seva diversitat d’espècies— una de les més interessants a escala mundial per comprendre la fauna marina en l’època triàsica. La col·lecció mostra una interessant selecció de fòssils, com ara l’Alcoveria brevis —una espècie descoberta al nostre jaciment—, també un fòssil de medusa amb una increïble fossilització si tenim en compte que el 90% del seu cos està compost d’aigua. També hi destaca el Cosesaurus aviceps, un polèmic avantpassat d’un rèptil volador del Juràssic, o un dels insectes més antics de Catalunya.

 

La Serralada de Prades, un parc triàsic

El Triàsic data entre els 250 i els 200 milions d’anys enrere i és considerat com un període de grans canvis a la Terra i un moment clau en l’evolució de la vida al planeta.

Després d’una extinció en massa de la vida en el trànsit del Permià al Triàsic, els rèptils es van diversificar per terra, mar i aire i van aparèixer els primers mamífers, així com nous grups de vegetals i d’invertebrats, marins i continentals. Alhora, el súper continent Pangea es va començar a dividir i es van formar nous oceans

El Triàsic és particular en la història de la Terra perquè s’hi va produir un canvi dràstic en la biota, amb l’aparició de grups moderns que van substituir en gran part les faunes i flores paleozoiques. Des dels coralls fins els mamífers o les coníferes, tot es va renovar o va aparèixer de bell nou. A Catalunya, els sediments triàsics es troben al llarg del sistema mediterrani català, i molt especialment a la serralada de Prades, que proporciona importants restes fòssils (meduses, artròpodes, ammonits, peixos) que documenten de forma magnífica aquest canvi.

L’exposició us convidarà a gaudir —amb tots els sentits— d’un recorregut que us traslladarà a milions d’anys enrere. Podreu viatjar i veure les pedreres d’Alcover quan eren el fons d’un antic mar ple de vida. A través de la interpretació i contemplació dels colors de les roques, de les formes dels estrats i de les muntanyes del paisatge actual, podreu descobrir que la Terra no ha estat sempre igual.

 

 

Un jaciment excepcional

Amb la nostra col·lecció, composta pels fòssils d’Alcover-Mont-ral, també podreu aprendre les característiques i particularitats d’aquestes peces en relació a l’evolució del nostre planeta. Els jaciments de procedència dels nostres fòssils són del tipus fossil–lagerstätten, és a dir, dipòsits de preservació extraordinària. En aquest cas, unes particulars condicions ambientals van propiciar que es conservessin restes de grups amb  riquesa fòssil per les condicions de fossilització que s’hi varen donar.

Es tractava d’una llacuna d’aigües somes amb molta vida animal, però amb un fons letal, sense oxigen i hipersalí, que facilità la fossilització dels animals morts que s’hi dipositaven. El resultat és un registre fòssil extraordinàriament complet de tot l’ésser viu, fins i tot de les seves parts toves com la carn o la pell. Per la bona qualitat de fossilització, les pedreres d’Alcover-Mont-ral constitueixen un jaciment paleontològic excepcional, tant per les noves espècies que han proporcionat com per la seva història i cronologia.

 

 

Els jaciment “La Bretxa” de grans vertebrats dins del jaciment “d’Alcover-Mont-ral” de fòssils marins.

El Museu exposa junt amb la importantíssima col·lecció de fauna marina fòssil del jaciment paleontològic d’Alcover – Mont-ral, (250 milions d’anys), un húmer de rinoceront del Plistocè (entre 1,67 milions d’anys i 10.000 anys) trobat també a les pedreres d’Alcover Mont-ral, classificat com Rhinoceros etruscus.

El Jaciment de la Bretxa de la Lloera és un fantàstic exemple de jaciment paleontològic dins d’un altre jaciment paleontològic, el d’Alcover – Mont-ral, un jaciment Plistocè, dins d’un del Triàsic.

El Sr. Ferran de Lucas, propietari de la Pedrera de la Lloera, recorda les troballes d’aquests ossos plistocens i el lloc: “la Bretxa era una gran obertura lineal, una fractura oberta de la roca, reblerta de sediments de terres que contenien els ossos. Aquestes terres eren un obstacle per l’explotació de la roca, per la qual cosa i un cop retirats les restes òssies de grans vertebrats que es van trobar, van ser completament retirades per l’excavadora”. Actualment només en queda una de les parets de la bretxa, la del costat sud-est, ben visible en el centre de la pedrera.

La Serra de Prades amb els seus estrats calcaris conté importants bretxes i cavitats càrstiques que podien constituir trampes per a macro vertebrats o caus de depredació amb possible presència humana, els Avencs de la Febró ens permeten imaginar-ho molt bé, i és molt probable que quedin per descobrir cavitats reblertes amb importants jaciments paleontològics i/o paleoantropològics.

 

  Vidal, A. (2010) “El Jaciment paleontològic de la Bretxa de la Lloera, Mont-ral”. Butlletí CEA, núm.117

 

X