11 desembre, 2017

La nostra història

El museu d’Alcover, de titularitat municipal, es va fundar l’any 1967, fa més de 50 anys, en una antiga torre medieval del Portal de Sant Miquel amb l’objectiu de donar cabuda a la important col·lecció de fòssil marins del Triàsic, descoberta de manera fortuïta a les pedreres d’Alcover-Mont-ral.

L’any 1975 el museu es va traslladar a la casa noble de ca Batistó, un nou espai que a finals de la dècada dels anys 90 s’ampliava amb l’annexió de la casa adjacent. El mal estat de conservació de l’edifici històric i la manca d’atractiu de l’antiga museografia va fer que es tanqués al públic l’any 2000. El museu, cinc anys més tard, reobria les portes totalment reformat i modernitzat i avui s’hi exhibeixen dues interessants exposicions: una sobre els fòssils marins del Triàsic i l’altra un recorregut per la vida burgesa en tot el seu esplendor.

El nostre fons s’ha anat nodrint d’un conjunt de col·leccions diverses. En destaquen la col·lecció d’arqueologia Ramon Rodón i un complet fons etnogràfic local, procedent de donacions diverses d’alcoverencs amb la voluntat de conservar i perpetuar el seu passat. Temporalment, aquests objectes s’exposen en petites mostres representatives per difondre la memòria del nostre poble i la seva identitat.