11 desembre, 2017

La nostra història

El museu d’Alcover, de titularitat municipal, es va fundar l’any 1967, fa poc més de 50 anys, en una antiga torre medieval del Portal de Sant Miquel amb l’objectiu de donar cabuda a la important col·lecció de fòssil marins del Triàsic descoberta de manera fortuïta a les pedreres d’Alcover-Mont-ral.

L’any 1975 el museu es va traslladar a la casa noble Ca Batistó, un nou espai que a finals de la dècada dels anys 90 s’ampliava amb l’annexió de la casa adjacent. El mal estat de conservació de l’edifici històric i la manca d’atractiu de l’antiga museografia va fer que es tanqués al públic l’any 2000. El museu, cinc anys més tard, reobria les portes totalment reformat i modernitzat i avui s’exhibeixen dues interessants exposicions sobre els fòssils marins del Triàsic i la vida burgesa en tot el seu esplendor.

El nostre fons s’ha anat nodrint d’un conjunt de col·leccions diverses. En destaca la col·lecció d’arqueologia Ramon Rodón, així com un complet fons etnogràfic local procedent de donacions d’alcoverencs i alcoverenques amb la voluntat de conservar i perpetuar el seu passat. Temporalment, aquests objectes s’exposen en petites mostres representatives a la sala d’exposicions temporals per difondre la memòria del nostre poble i enfortir la seva identitat.

X