21 Desembre, 2015

Més enllà d’ensenyar fets i mostrar objectes!

 

 

Plantegem un programa educatiu capaç de difondre i fer valdre les nostres preuades col·leccions, i sobretot, desenvolupar en la ciutadania diferents valors relacionats amb la vivència d’experiències culturals. Per això, a la museografia didàctica li sumem les visites guiades, els tallers i un ampli ventall d’activitats, en què l’art d’interpretar és la nostra filosofia de treball. Treballem amb joves, grans, nens i nenes, adults, associacions, persones amb discapacitat, col.lectius amb risc d’exclusió, etc., enfortint la idea de formació al llarg de tota la vida i d’inclusió.

Els nostres projectes educatius…

 • Museu i escola caminem plegats – ESCOLES
 • Aporia, construïm vivències – INCLUSIÓ
 • Ens plantegem un repte? – INSTITUTS I ALTRES
 • “També hi som” – INCLUSIÓ
 • El museu al teu abast – PROFESSORAT
 • Totes les pedres amaguen un secret? – RECURSOS EDUCATIUS

 

 

1. Museu i escola caminem plegats. Centres d’educació infantil i primària

El taller MUSEU I ESCOLA CAMINEM PLEGATS dirigit a les escoles permet descobrir les dues exposicions del museu Triàsic, explosió de vida i Ca Batistó, modernitat burgesa de manera competencial i a la vegada, com un procés educatiu a partir del patrimoni que afavoreix la percepció i expressió d’emocions, la construcció d’un comportament interdisciplinari, el desenvolupament d’estratègies i habilitats d’investigació, la interpretació de significats i la presa de decisions.

Objectius didàctics

 • Apropar el món dels fòssils i la vida passada de manera fàcil i divertida interpretant el seu significat.
 • Col·laborar i oferir als centres un espai per compartir el nostre patrimoni i treballar plegats per reforçar les competències bàsiques curriculars.
 • Posar a l‘abast del professorat un nou recurs pedagògic com a complement al treball dins de l’aula.
 • Fomentar el coneixement científic a través de la cooperació, la reflexió i la comunicació.
 • Incidir en la importància de l’educació a partir del patrimoni i la interacció amb el món físic.
 • Viure una experiència cultural inoblidable en un espai d’intervenció cultural modern i enriquidor.
 • Desenvolupar en la ciutadania diversos valors i promoure principis com la creativitat i igualtat

Horaris i tarifes: de dilluns a dijous – 9 h a 14 h. Durada de l’activitat 2 h aprox. És necessari concertar visita. Entrada estudiants (taller): 4,00 € / Entrada estudiants (només visita guiada): 2,00 €. *Si el grup-classe no supera el nombre de 20 alumnes, preu del taller tancat de 80,00 €, aforament màxim 60 alumnes.

 

2. Aporia, construïm vivències. Centres d’alta complexitat

El museu aposta per a la inclusió i res millor que apropar-nos als nens i nenes que més ens necessiten per compartir els nostres tresors i ajudar a construir vivències a partir del patrimoni. El museu visita el centre educatiu i amb la complicitat del professorat els facilita unes habilitats que poden desenvolupar a les seves aules, així com material didàctic. L’objectiu és que el docent pugui trobar en el museu una experiència educativa única i així fer front al desgast del dia a dia a l’aula.

Horaris i tarifes: de dilluns a dijous – 9 h a 14 h. Durada de l’activitat 2 h aprox. És necessari concertar visita. Activitat gratuïta, aforament màxim 60 alumnes.

 

3. Ens plantegem un repte?. Centres de secundària, batxillerat, cicles i universitats

Amb l’alumnat d’aquests centres defugim d’oferir una activitat tancada perquè creiem que el taller al museu és un punt d’arribada, mai un punt de partida. El museu és un context d’aprenentatge ric i flexible, divers i transversal per a generar experiències educatives que traspassen l’educació formal. És per això que us proposem planificar una activitat d’acord al currículum educatiu que voleu treballar. Nosaltres us oferim crear conjuntament una proposta educativa d’acord amb les nostres col·leccions i amb relació a:

 • La història de la Terra, l’evolució de la vida
 • La paleontologia i els fòssils.
 • El pensament i la societat burgesa: desigualtat socials, feminisme burgès…
 • Els avenços tecnològics i la modernitat a través del confort dins de la llar

Horaris i tarifes: de dilluns a dijous – De 9 h a 14 h. Durada de l’activitat 2 h aprox. És necessari concertar visita. Entrada estudiants (taller): 4,00 € / Entrada estudiants (només visita guiada): 2,00 €. *Si el grup-classe no supera el nombre de 20 alumnes, aforament màxim grup-classe.

 

4. “També hi som”. Majors de 65 anys i persones amb discapacitat

A partir dels objectes que integren les col·leccions del museu, treballem activitats pedagògiques en grups reduïts amb un segment de públic sovint oblidat: majors de 65 anys i persones amb discapacitats intel·lectuals i físiques. Apostem perquè puguin viure una experiència museística més enllà d’una visita guiada adaptada, perquè la interacció amb les fonts primàries o rèpliques d’objectes és la clau per construir una mirada crítica i inclusiva vers el patrimoni que es difon.

 • CREDV de l’ONCE: som un dels cinc equipaments museístics de Catalunya que ofereix als Serveis Educatius de l’ONCE activitats adaptades per a nenes i nens amb deficiències visuals, patrocinats per l’ACdPC.

Horaris i tarifes: de dilluns a dijous – De 9 h a 14 h. Durada de l’activitat 2 h aprox. És necessari concertar visita. Entrada reduïda: 2,00 € / persona. Aforament màxim grup-classe.

 

5. El museu al teu abast!. Projecte de captació docent

Mestres i educadors del museu cal que ens involucrem d’igual a igual en el disseny de l’activitat i la seva posada en pràctica per aprofitar al màxim tots els recursos i valors que ofereix el nostre patrimoni. No obstant això, només  podrem posar a la pràctica amb els alumnes tot el que hem treballat si ens coneixem abans. I com fer.ho? tenim tres maneres diferents:

 • Organitzant una reunió de claustre que programarem prèviament.
 • Avisant-nos de la vostra visita individual i ens coneixem.
 • Us convidem a visitar-nos el dia 3 de setembre de 2020, data programada pel curs anual que organitzem cada any sobre una temàtica diferent. Activitat gratuïta.  Informa’t i reserva plaça

  Curs de formació celebrat el 19 d’octubre de 2019 Món Triàsic 

 

5. Maleta didàctica “Totes les pedres amaguen un secret?”. Projecte educatiu amb el CRP de l’Alt Camp

Amb el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Camp hem dissenyat una maleta didàctica per oferir un nou recurs educatiu per a treballar la paleontologia a les aules de manera interactiva i vivencial. Es tracta d’un material didàctic que compta amb la participació directa d’altres espais culturals i equipaments museístics de referència com l’Institut Català de paleontologia, el Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona i el Museu de la Conca de Dellà d’Isona i de l’espai Dinosfera de Coll de Nargó.

 

dddddddddddd

PER SI ÉS DEL VOSTRE INTERÈS


On podem anar a dinar a Alcover si anem al museu d’excursió amb l’escola?

 • Plaça Lluís Companys a 400 metres del museu (amb zona de lleure i un espai ampli per menjar)
 • La Font Fresca a 800 metres del museu (vora el riu Glorieta)
 • L’Ermita del Remei a 2,9 km del museu (amb zona de pícnic). Cal autocar.
 • Mas de Forès a 3,8 km  del museu (amb zona de pícnic i WC). A peu pel camí de l’Albiol: 1 hora

Tenim altres espais culturals per a visitar i fer una activitat a vora del museu?

 • La casa museu de la mel
 • Safari fotogràfic pel nucli antic (museu)

Com arribar al museu i on aparcar l’autocar?

 

Carrer de la Costeta, 1-3. 43460 Alcover (Tarragona)
977846452 – museualcover@alcover.cat

MAPA DE LOCALITZACIÓ

X: 1.1701544722469299, Y: 41.262392341157302


X