25 abril, 2017

Nivells educatius

Educació especial i accessibilitat

 

infantil

Els nens i nenes se submergeixen en un antic mar tropical a través del nostre entranyable personatge “El Peix Pedra”, un relat escrit per  la pedagoga Àngels Ollé i il·lustrat per Maria Espluga creat expressament per a entendre la nostra col·lecció de fòssils marins.

Amb la realització d’aquest taller, els infants desenvolupen les seves capacitats entorn als eixos següents:

 • Aprendre a pensar i a comunicar, comparant animals i paisatges.
 • Aprendre a descobrir i tenir iniciativa, escoltant un conte, coneixent els seus personatges i fent una rèplica de guix.

Després de la visita

 

 

primaria

Treballem a partir d’unes activitats i jocs didàctics al voltant de la col·lecció i el relat “El Peix Pedra”. A més a més els alumnes de Cicle Superior construeixen hipòtesis i cerquen respostes com si fossin científics, i així desenvolupen les competències metodològiques curriculars. Les habilitats creatives i artístiques també tenen un paper molt important en els nostres tallers, per això, hem dissenyat la nostra exposició de fòssils pintats, on cada grup classe pot participar enviant al museu la fotografia dels fòssils de guix pintats que han realitzat durant l’activitat.

ÀREA DEL CONEIXEMENT

 • Medi natural, social i cultural.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES

 • Comunicatives, en expressar idees i organitzar informacions de manera eficaç i intel·ligible sobre fets naturals.
 • Metodològiques, en plantejar-se preguntes que puguin ser objecte d’investigació.
 • Personals, en desenvolupar habilitats personals (autoestima, autocrítica, autoreflexió, autoaprenentatge, iniciativa, …) que afavoreixen les relacions interpersonals.

COMPETÈNCIES TRANSVERSALS

 • Artística i cultural / Lingüística i audiovisual, per a treballar al centre.

  Després de la visita

 Descarrega la fitxa del docent

 

 

secundaria

En el marc de les noves perspectives i tendències pedagògiques dels museus estudiem la història de la vida a la Terra i l’evolució del planeta a través del patrimoni Triàsic de les muntanyes de Prades. Els joves reconstrueixen els diferents ambients del Triàsic a partir de les roques actuals i descriuen com era la vida animal passada a través dels fòssils marins, i tot això ho aprenen construint  hipòtesis i buscant les respostes de com era la Terra fa milions d’anys. L’activitat al museu es pot combinar amb la visita al nostre jaciment, les pedreres de pedra d’Alcover de la mà de l’empresa col·laboradora Cel Rogent, especialitzada en educació mediambiental.

ÀREA DEL CONEIXEMENT

 • Ciències de la naturalesa

COMPETÈNCIES PRÒPIES DE LA MATÈRIA 

 • Científica

COMPETÈNCIES BÀSIQUES

 • Comunicativa, lingüística i audiovisual, aportant el coneixement del llenguatge de la ciència amb la col·laboració d’altres llenguatges comunicatius com per exemple la multimèdia.
 • Aprendre a aprendre, fent-se preguntes sobre el que succeeix en el seu entorn, d’imaginar respostes, de treballar en equip, etc.

     Descarrega la fitxa del docent  (ESO)

     Cel Rogent, educació mediambiental

 

universitat2

Oferim el museu com a una extensió de l’aula, amb la possibilitat de realitzar classes de geologia, paleontologia i totes les altres àrees de coneixement que s’hi relacionen. Contacteu amb nosaltres i farem la selecció de material segons les vostre necessitats educatives.

ÀREA DEL CONEIXEMENT

 • Geologia i Paleontologia 

PROJECTES DE COL·LABORACIÓ 

 • Universitat de Barcelona. Facultat de Geologia

El museu d’Alcover, des de fa anys col·labora amb l’àrea de paleontologia de la facultat de Geologia de la UB. El Dr Jordi Martinell i la Dra Rosa Domènech ens visiten amb els seus alumnes de segon curs per realitzar la pràctica de camp: “El Triàsic mitjà d’Alcover – Mont-ral”.

En aquesta activitat es combina l’estudi de la col·lecció del Triàsic i l’exposició del museu, amb l’observació del context geològic (Mont-Ral i la Riba) i el treball de camp a les pedreres de Lucas (Alcover).