25 Abril, 2017

Nivells educatius

 

infantil

Taller PEIX PEDRA

Els nens i nenes se submergeixen en un antic mar tropical enmig de l’exposició a través del nostre entranyable personatge “El Peix Pedra”, un relat escrit per la pedagoga Àngels Ollé i il·lustrat per Maria Espluga que els endinsa al parc triàsic, just abans de l’expansió dels grans dinosaures del juràssic.  I com si fossin petits investigadors els infants realitzen una rèplica de fòssil a partir d’un motlle, per a prendre a casa com a record i poden pintar.

Amb la realització d’aquest taller els infants desenvolupen les seves capacitats entorn als eixos següents:

 • Aprendre a pensar i a comunicar, comparant animals i paisatges.
 • Aprendre a descobrir i tenir iniciativa, escoltant un conte, coneixent els seus personatges i fent una rèplica de guix.
 • Treballar en equip.

I l’activitat segueix després de la visita!

 

 

 

 

primaria

Taller PEIX PEDRA I PLANETA TERRA

Treballem dins de l’exposició a partir d’unes activitats i jocs didàctics al voltant de la col·lecció i el relat “El Peix Pedra”. A més a més els alumnes de Cicle Superior construeixen hipòtesis i cerquen respostes com si fossin científics, i així desenvolupen les competències metodològiques curriculars. Les habilitats creatives i artístiques també tenen un paper molt important en els nostres tallers, per això, hem dissenyat la nostra exposició de fòssils pintats, on cada grup classe pot participar enviant al museu la fotografia dels fòssils de guix pintats que han realitzat durant l’activitat.

ÀREA DEL CONEIXEMENT

 • Medi natural, social i cultural.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES

 • Comunicatives, en expressar idees i organitzar informacions de manera eficaç i intel·ligible sobre fets naturals.
 • Metodològiques, en plantejar-se preguntes que puguin ser objecte d’investigació.
 • Personals, en desenvolupar habilitats personals (autoestima, autocrítica, autoreflexió, autoaprenentatge, iniciativa, …) que afavoreixen les relacions interpersonals.

COMPETÈNCIES TRANSVERSALS

 • Artística i cultural / Lingüística i audiovisual, per a treballar al centre.

 Després de la visita

 Descarrega la fitxa del docent

 

 

 

secundaria

Taller ELS FÒSSILS ENS PARLEN DE LA TERRA

En el marc de les noves perspectives i tendències pedagògiques dels museus estudiem dins de l’exposició “Triàsic, explosió de vida”, la història de la vida a la Terra i l’evolució del planeta a través del patrimoni Triàsic de les muntanyes de Prades: els fòssils marins d’Alcover.Mont-ral. Els joves reconstrueixen els diferents ambients del Triàsic a partir de les roques actuals que es troben a les Muntanyes de Prades i descriuen com era la vida animal fa milions d’anys a través dels fòssils marins, i tot això, ho aprenen construint  hipòtesis i buscant les respostes de com era la Terra abans de què es formés el paisatge actual.

ÀREA DEL CONEIXEMENT

 • Ciències de la naturalesa

COMPETÈNCIES PRÒPIES DE LA MATÈRIA 

 • Científica

COMPETÈNCIES BÀSIQUES

 • Comunicativa, lingüística i audiovisual, aportant el coneixement del llenguatge de la ciència amb la col·laboració d’altres llenguatges comunicatius com per exemple la multimèdia.
 • Aprendre a aprendre, fent-se preguntes sobre el que succeeix en el seu entorn, d’imaginar respostes, de treballar en equip, etc.

Descarrega la fitxa del docent  (ESO)

Cel Rogent, educació mediambiental

L’activitat al museu es pot combinar amb la visita al jaciment (pedreres) per anar a cercar fòssils de la mà de l’empresa col·laboradora Cel Rogent, especialitzada en educació mediambiental. Mentre que a batxillerat la visita es dissenya a partir d’una proposta inicial de l’equip educatiu del museu conjuntament amb el professor responsable del centre educatiu i s’aconsella com a imprescindible la visita a les pedreres.

 

 

universitat2

Taller DE L’AULA AL MUSEU

Oferim el museu com a una extensió de l’aula, amb la possibilitat de realitzar classes de geologia, paleontologia i totes les altres àrees de coneixement que s’hi relacionen. Contacteu amb nosaltres i farem la selecció de material segons les vostre necessitats educatives i prepararem plegats una visita a les pedreres i entorn natural.

ÀREA DEL CONEIXEMENT

 • Geologia i Paleontologia   

PROJECTES

Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona. Des del curs 2009-10 treballem amb els professors Dr. Jordi Martinell i Dra Rosa Domènech de l’àrea de paleontologia per a realitzar la pràctica de camp: “El Triàsic mitjà d’Alcover – Mont-ral” amb els alumnes de segon curs.  L’activitat combina una part de treball dins del museu on s’estudia la col·lecció del Triàsic i es realitza la visita de l’exposició i la seva anàlisi: recursos, relat, continguts, … Mentre que una segona part es fa fora del museu amb l’objectiu d’observar el context geològic (Mont-Ral i la Riba) i dur a terme el treball de camp a les pedreres de Lucas (Alcover). Aquest projecte col·laboratiu entre el museu i universitat genera nous continguts, plantejaments, propostes i idees útils per a futures renovacions  museogràfiques o activitats pedagògiques realcionades.

 

 

 

X