3 Març, 2020

MónTriàsic de la mà dels millors experts…

Programa i inscripcions    

Descarrega’t el programa!

Al llarg de tota la jornada es podrà gaudir d’un seguit d’activitats adreçades a diferents públics: adults, joves, famílies…, amb l’objectiu que tothom pugui viure durant unes hores una experiència única al voltant de la geologia i la paleontologia, molt especialment del Triàsic. La VISIÓ del projecte és convertir Alcover en un espai de divulgació de les ciències naturals a partir de reptes i descobriments. L’experiència comptarà amb la col·laboració d’experts voluntaris, geòlegs, paleontòlegs i educadors del patrimoni per compartir amb nosaltres tots els seus coneixements.

Joan Cartanyà (Montblanc, 1958) és investigador de l’institut Català de Paleontologia i del Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà. S’ha especialitzat a estudiar peixos del Triàsic europeu i en especial els del jaciment d’Alcover-Mont-ral… Autor del llibre Alcover, Mont-ral, El Pinetell 238 d’anys enrere. Un patrimoni excepcional. Des de fa anys que col·labora amb el museu com a assessor i documentalista.

Jordi Martinell (Sant Feliu de Guíxols, 1948) és catedràtic emèrit de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona. Fa molts anys que s’ha especialitzat en la divulgació del patrimoni paleontològic i com a col·laborador del museu ha intervingut en la nova museografia i la creació del nou relat discursiu de la sala de paleontologia sobre el Triàsic.

Rosa Domènech (Barcelona, 1957), professora a la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona durant 40 anys, i juntament amb el Jordi Martinell fa temps que col·labora amb el museu com assessora de la nova museografia: Triàsic, explosió de vida.

Àngel Galobart (Sabadell, 1961) és el director del museu de la Conca de Dellà d’Isona i de l’espai Dinosfera de Coll de Nargó i cap del grup de recerca del Mesozoic de l’institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Ferran de Lucas (Alcover, 1957) és propietari de les pedreres de Lucas, una de les primeres empreses familiars dedicades a l’explotació de la Pedra d’Alcover i l’única que actualment encara està en actiu. Des de fa any que col·labora amb el museu organitzant les visites al jaciment.

Matí

10 h  TREPITGEM EL TRIÀSIC!, davant de la piscina municipal 10 minuts abans per agafar l’autocar. Públic adult i jove. Visita guiada al jaciment d’Alcover Mont-ral a càrrec de Joan Cartanyà i Ferran de Lucas. Durada: 1 hora i mitja. Reserva la teva plaça!

11 h TRIÀSIC EN FAMÍLIA, al museu 10 minuts abans. Públic familiar. Taller en què adults i infants podreu submergir-vos al Triàsic, escoltar el conte Peix Pedra i fer la rèplica d’un fòssil amb guix, a càrrec de Míriam Salas, educadora del museu. Durada: 45 minuts. Reserva la teva plaça!

11h TREPITGEM EL TRIÀSIC!, davant de la piscina municipal 10 minuts abans per agafar l’autocar. Públic adult i jove. Visita guiada al jaciment d’Alcover Mont-ral a càrrec de Joan Cartanyà i Ferran de Lucas. Durada: 1 hora i mitja. Reserva la teva plaça!

12 h TRIÀSIC, TOT UN REPTE!, al museu 10 minuts abans. Públic adult i jove. Visita guiada a l’exposició Triàsic, explosió de vida, per a descobrir el patrimoni que s’interpreta i què volem explicar en un futur, a càrrec de Jordi Martinell, Rosa Domènech i Ester Magrinyà. Durada: 1 hora.  Reserva la teva plaça!

Tarda

16 h TOTES LES PEDRES AMAGUEN UN SECRET?, a Ca Cosme 10 minuts abans. Públic familiar. Taller en família per a descobrir tot el que ens expliquen els fòssils i fer de petits investigadors, a càrrec d’Irina Cervera, educadora del museu. Durada: 45 minuts. Reserva la teva plaça!

16 h SABEM LLEGIR ELS FÒSSILS?, al museu 10 minuts abans. Públic adult i jove. Taller per aprendre a escoltar què ens explica un fòssil i submergir-nos en un món llunyà, a càrrec de Jordi Martinell, Rosa Domènech. Durada: 1 hora.  Reserva la teva plaça!

17:30 h  EREN ELS DINOSAURES COM ELS DE LES PEL·LÍCULES?, a la sala d’actes de Ca Cosme 10 minuts abans. Públic adult, jove i familiar. Xerrada – col·loqui a càrrec d’Àngel Galobart qui ens descobrirà els mites i estereotips heretats del cinema. Durada: 45 minuts. Reserva la teva plaça! 

X