8 Maig, 2020

Descobreix-nos!

n

 

 

 

El patrimoni que custodiem i conservem afavoreix la percepció i l’expressió d’emocions, la construcció d’un comportament interdisciplinari, el desenvolupament d’estratègies i habilitats d’investigació, la interpretació de significats i la presa de decisions. És per això que plantegem el treball amb les escoles des de dos escenaris diferents: al museu o a l’aula, però amb un denominador comú, plantejar una estratègia educativa plegats.

 

ACTIVITAT AL MUSEU: Museu i escola caminem plegats

La proposta Museu i escola caminem plegats permet treballar l’àrea de coneixement de les ciències de la naturalesa (paleontologia) i de les ciències socials (vida passada) de manera competencial i transversal. Les exposicions Triàsic, explosió de vida i Ca Batistó, modernitat burgesa, es plantegen com el marc inspirador d’un procés d’aprenentatge significatiu a partir de la interacció amb el patrimoni i les fonts primàries. I per tal d’aprofitar al màxim l’activitat al museu necessitem la complicitat dels mestres a través d’una trobada virtual o presencial prèvia, i d’aquesta manera planificar i si cal, adaptar l’activitat a les necessitats curriculars de cada grup.

 

Objectius didàctics

 • Apropar el món dels fòssils i la vida passada de manera fàcil, divertida i interpretant el seu significat.
 • Col·laborar i oferir als centres educatius un espai per compartir el nostre patrimoni i treballar plegats per reforçar les competències bàsiques curriculars.
 • Posar a l’abast dels i les mestres un nou recurs pedagògic com a complement al treball dins de l’aula.
 • Fomentar el coneixement a través de la cooperació, la reflexió i la comunicació.
 • Incidir en la importància de l’educació a partir del patrimoni i la interacció amb el món físic.
 • Viure una emoció cultural inoblidable en un espai d’intervenció cultural modern i enriquidor.
 • Desenvolupar en els nens i nenes diversos valors i promoure principis com ara la creativitat i la igualtat

QUÈ FA UN PEIX A LES MUNTANYES DE PRADES?

Taller de paleontologia

 

x

Aquesta és la pregunta que es fan els nens i nenes només entrar al museu quan es troben al davant d’un exemplar fòssil de peix gegant que tenim exposat al vestíbul. Aquest fòssil s’ha descobert a les muntanyes del nostre entorn i és perfecte per plantejar-se preguntes i començar a estirar el fil de l’activitat que desenvolupem a partir del seu coneixement previ.

 • Observarem: a partir de manipular fòssils autèntics i imaginar com era l’ésser viu que es va fossilitzar, perquè no sempre és fàcil d’identificar.
 • Construïren hipòtesis: gràcies a submergir-nos a un mar tropical ple de vida, viure un relat en que la història del Peix Pedra ens condueix pels secret més ben guardats de les muntanyes de Prades.
 • Crearem: a través de realitzar la rèplica amb guix d’un fòssil, tal com fan els bons investigadors, que  prendrem a l’escola, decorarem i perquè no, continuarem estudiant-lo a fons.
 • Compartir les habilitats artístiques: després de pintar la rèplica del fòssil fet amb guix, ens agradarà continuar el feedback amb el museu i per això us demanarem de compartir-nos la fotografia de la vostra petita obra d’art, convidant-vos a participar en l’exposició virtual col.lectiva “El Peix Pedra en color”.
 • Edat: 3 a 12 anys. Per a cada nivell educatiu s’adapten els continguts. Per la qual cosa els alumnes de 10 a 12 anys, s’endinsen al mar de les muntanyes de Prades a través d’una descoberta de l’exposició: la corba dels temps, observant i estudiant fòssils de diferents períodes i èpoques per a construir el seu propi coneixement i perquè no, jugar a ser assessors de l’exposició, perquè les seves idees i percepcions ens interessen molt per enriquir l’exposició.

 

 

ELS OBJECTES TENEN ÀNIMA, DESCOBRIM-LA?

Taller sobre la vida passada

 

b

Amb aquesta pregunta-repte situem els nens i nenes en la pell de petits investigadors per descobrir que els objectes son callats, però nosaltres amb l’ajut del museu, haurem de donar-los veu tot escoltant el que ens expliquen.

 • Descobrirem el cor del museu: gràcies a entrar als magatzems i conèixer la tasca de conservació i restauració, però sobretot, per adonar-nos que al darrere de cada objecte antic hem de trobar a l’ésser humà que és història i memòria.
 • Observarem: després de fer una petita tria anirem a la sala de tallers on podrem manipular i comparar objectes antics en funció d’un context real.
 • Construïrem hipòtesis: a partir d’imaginar perquè servien els objectes en el passat, què van significar i sobretot, quin és el representant actual i com seran en un futur. Tenen representant actual? Existiran o no? Canviaran molt? Per què alguns perdran la seva utilitat?…
 • Compartirem coneixement: un cop acabada la investigació en grups, es presentaran les idees als companys i companyes a la sala de conferències d’acord amb una adinàmica de grup engrescadora, amb l’objectiu d’obrir un enriquidor debat.
 • Demostrarem les habilitats artístiques: perquè per a la presentació a la sala de conferències els haurem demanat fer el dibuix de la idea d’un prototip d’objecte d’aquí a cent anys,  el qual finalitzada l’activitat s’exposarà al museu en l’exposició col.lectiva virtual “Com serà en el futur…”
 • Edat: 10 a 12 anys

 

HORARIS I TARIFES

de dilluns a dijous – 9 h a 14 h. Durada de l’activitat 2’5 h aprox. És necessari concertar visita. Entrada estudiants (taller): 4,00 € / Entrada estudiants (només visita guiada): 2,00 €. *Si el grup-classe no supera el nombre de 20 alumnes, preu del taller tancat de 80,00 €, aforament màxim 60 alumnes.

 

INFORMACIÓ D’INTERÈS

On anar a dinar a Alcover si anem al museu d’excursió amb l’escola?

 • Plaça Lluís Companys a 400 metres del museu (amb zona de lleure i un espai ampli per menjar)
 • La Font Fresca a 800 metres del museu (vora el riu Glorieta)
 • L’Ermita del Remei a 2,9 km del museu (amb zona de pícnic). A peu pel camí de l’Albiol: 45 minuts
 • Mas de Forès a 3,8 km  del museu (amb zona de pícnic i WC). A peu pel camí de l’Albiol: 1 hora

Tenim altres espais culturals per a visitar i fer una activitat a prop del museu? Sí. Us informem des del museu i si us interessa, formalitzem la reserva amb els nostres col·laboradors. 

 • La casa museu de la mel: taller sobre el món de les abelles i l’equilibri dels ecosistemes. (ODS 15)
 • Visita gamificada per descobrir els racons del nucli antic: el misteri de la Llacuna desapareguda. (Conduïda per caminsKm0)

 

 

TREBALL COMUNITARI A L’ESCOLA: Cada aula, un món

Hem elaborat una nova proposta sota el títol: Cada aula, un món, per aprofitar el patrimoni que custodiem com a recurs educatiu a l’escola. I això és possible gràcies al fet que hem dissenyat una nova manera d’aprendre amb el museu a l’aula.

Objectius didàctics

 • Apropar el món dels fòssils i la vida passada de manera fàcil, divertida i interpretant el seu significat.
 • Col·laborar amb als centres educatius per convertir l’aula en un espai per compartir el nostre patrimoni i treballar plegats per reforçar les competències bàsiques curriculars.
 • Posar a l’abast dels i les mestres un nou recurs pedagògic com a complement al treball dins de l’aula.
 • Fomentar el coneixement a través de la cooperació, la reflexió i la comunicació.
 • Incidir en la importància de l’educació a partir del patrimoni i la interacció amb el món físic.
 • Viure una emoció cultural inoblidable per visualitzar el món dels museus com un espai modern i enriquidor.
 • Desenvolupar en els nens i nenes diversos valors i promoure principis com ara la creativitat i la igualtat

.

 • Oferim al professorat interessat dissenyar una activitat plegats i donar-los suport perquè la puguin desenvolupar a l’aula, tant de l’àrea de coneixement de les ciències de la naturalesa com de les ciències socials,,en coherència amb les competències vinculades al nivell educatiu i el perfil dels estudiants.
 • Per a fer-ho, sempre formularem un repte que us ajudarem a plantejar i que partirà d’una situació real o simulada, basada en la realitat que dona sentit i significació a l’activitat que l’estudiant ha de dur a terme. I a més a més el museu us cedirà material didàctic i objectes, així com assessorament  per a inspirar i guiar la vostra investigació.
 • Treballem amb els objectes com si tinguessin ànima, com si es tractés individus, de persones capaces d’emocionar, suggerir, explicar i impressionar.
 • Darrere d’un objecte hem de trobar a l’ésser humà que és història i memòria.
 • L’objecte permet aprendre de la realitat i connectar els nens i nenes amb la seva pròpia experiència.
 • I en tot el procés, comptem amb el suport d’un equip de col·laboradors i experts en la divulgació i interpretació del patrimoni: paleontòlegs, geòlegs, investigadors, historiadors, directors de museus, educadors, etc, disposats a ajudar-nos i participar en la creació i desenvolupament del repte.
 • Si voleu que us informem o perquè no, fer-nos algun suggeriment de millora sobre la proposta, animeu-vos i contacteu amb nosaltres a: museualcover@alcover.cat // assumpte: Cada aula, un món

 

Escola La Plana de Vila-seca curs 2020/2021

Aquests són els fòssils pintats que ens han compartit avui la classe de les Girafes de l’escola La Plana. Ens retrobem el curs vinent per continuar treballant plegats! Sou un centre d’altra complexitat? Coneixeu la nostra proposta “Cada aula, un món”? Contacteu amb nosaltres i us informarem!

 

 

 

m

n

Demaneu informació i us atendrem aviat!

 

X