8 Juny, 2022

El nostre ecosistema es pot reequilibrar?

Promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i frenar la pèrdua de la diversitat biològica

ODS 15 vida d’ecosistemes terrestres

x

x

x

Aquesta és una de les preguntes que es plantegen infants i joves durant la visita a la nova exposició del museu ubicada al molí paperer del mas de Forès. Un espai cultural enmig de la natura, que ens obre la mirada a la vall del riu Glorieta a través dels sentits i les emocions. Una mirada en clau de sostenibilitat i amb un compromís ferm respecte als objectius de desenvolupament sostenible 2030, concretament l’ODS 15.

 

Com treballem l’ODS 15?

El paisatge de la vall del Glorieta conserva la memòria de l’acció de l’home al llarg del temps per aprofitar els recursos naturals: construccions en pedra seca, mecanismes interconnectats de distribució de l’aigua per mitjà de séquies, restes de molins hidràulics i d’una antiga central hidroelèctrica, antics camins rals, etc. Tot plegat, vestigis d’una sinergia entre home i medi natural que ha perdurat durant segles.

Avui dia, però, l’abandonament de l’agricultura, la ramaderia i la producció industrial del lloc, així com la implementació d’un nou ús d’oci i lleure dels espais naturals, el canvi climàtic, la contaminació, els residus i les espècies exòtiques, ha posat en evidència que l’equilibri del nostre ecosistema s’ha trencat, i per això, estem en estat d’alerta.

L’exposició descobreix, enmig de la vall, i des d’una mirada crítica, la importància d’accions beneficioses que es duen a terme per combatre la degradació dels boscos, la pèrdua de la biodiversitat, el perill dels residus… I sobretot, situa els i les alumnes davant d’una realitat en desequilibri, sense filtres i tal com és.

+ INFO sobre la vall i com arribar al MiMo a peu

Objectius didàctics

 • Apropar el món dels ecosistemes terrestres  i el seu valor de manera fàcil, divertida i immersiva.
 • Col·laborar i oferir als centres educatius un espai viu per compartir el nostre patrimoni natural i cultural
 • Posar a l’abast dels docents un espai cultural capaç de despertar emocions i oferir una vivència única al bell mig d’una vall.
 • Fomentar el coneixement a través de fer-nos preguntes i buscar les respostes.

Què fem?

 • Compartim un relat expositiu didàctic i amb recursos interpretatius sensorials per despertar l’esperit crític sobre la problemàtica mediambiental de la vall: què hi havia, què ens trobem ara i que volem pel nostre ecosistema.
 • Experimentem la ruta pedagògica sobre la gestió del bosc, a través seguir un itinerari senyalitzat i amb elements sensorials
 • Treballem els Objectius de Desenvolupament Sostenible des de l’observació, a sobre del terreny, gràcies a interactuar amb els elements patrimonials, tant culturals com naturals del paisatge, que com un llibre obert ens expliquen l’ecosistema de la vall.
 • Estimulem el coneixement i la formulació d’hipòtesis pel fet de treballar les fonts primàries (cabanes de pedra seca, molins…), la memòria del passat (primera industrialització, agricultura de regadiu…)  i les evidències del present (abandó del bosc, degradació…).

L’exposició és complementa amb recursos interpretatius de l’entorn natural a visitar:

 • La ruta pedagògica sobre la gestió del bosc (2 km de recorregut fàcil).
 • La ruta del camí natural d’Alcover a Mont-ral. (+INFO sobre els diferents recorreguts segons dificultat) 
 • L’antic trull d’oli dins del mas de Forès. (A 300 m del molí)
 • Una cabana i marges de pedra seca.
 • L’antiga central hidroelèctrica.
 • Diverses séquies i recs.
 • La presència de masos i eres.

 

Demaneu-nos més informació a museualcover@alcover.cat

 

 

HORARIS I TARIFES

De dilluns a divendres. Durada de l’activitat 1:30 h . És necessari concertar visita. Aforament: màxim 30 alumnes aproximadament. *En el cas de ser més de 30 alumnes es farà l’activitat al  amb dos torns mentre un grup explora l’entorn (riu, camí natural, tolls d’aigua…) amb els mestres i les professores. Preu: 4€ per alumne.

 

 

 

 

X