1 Març, 2018

Exposicions temporals de producció pròpia

Des de fa molts anys que el museu obre les portes dels seus espais als artistes de casa o aquells qui se senten d’una manera o altra vinculats al poble d’Alcover. L’objectiu és donar-los suport i a la vegada difondre la producció artística local dins del món de les arts plàstiques i visuals, des d’estils, visions i temàtiques molt diverses.  És per això, que hem desenvolupat un programa d’exposicions temporals força interessant del qual us mostrem un recull de les darreres produccions.

 

ANTON CATALÀ (1911-1970)

Exposició de llarga durada

L’espai «Anton Català» ubicat a la sala d’actes del museu, acull una mostra d’algunes obres en règim de dipòsit del pintor nascut a Alcover Anton Català. Estudià Belles Arts a l’Escola de Llotja, on fou deixeble avantatjat dels pintors Calsina, Labarta, Muntaner i Vila Arrufat. Tot i que cultivà des de la seva joventut la pintura de cavallet, l’oli i l’aquarel·la, el dibuix, la pintura sobre ceràmica i el gravat en boix (xilografia), fou en la pintura mural on va manifestar de manera més rotunda la seva capacitat compositiva en el domini dels grans espais. Podeu consultar la seva pàgina web on podreu trobar una completa informació sobre l’artista i la seva obra.

 

UNA VESSANT DESCONEGUDA, de Francisco Domingo. 

Del 6 al 16 d’octubre de 2017.

L’artista alcoverenc recordat per la temàtica del bodegó, ens sorprèn amb aquesta exposició dedicada a la seva vessant més desconeguda: el paisatge urbà. Al llarg de la seva vida exposà la seva obra a 93 ciutats d’arreu del món, en un total de 359 exposicions, pintant a l’oli el paisatge més proper. El ric fons documental i artístic que custodia la Fundació Francisco Domingo Castellá, gestionada pel seu fill Josep, ens ha permès treure a la llum una part de la seva obra, poc coneguda i diferent. Tanmateix, gràcies a la fotografia, podrem recuperar el record de l’artista, mentre pintava immers en el seu món silenciós enmig de la gent encuriosida que se li apropava.

 

 

«EL TRESOR DEL MUSEU ÉS DE TOTS: EL PEIX PEDRA»

Inauguració el 28 d’abril de 2017.

 

 

 

 

 

 

L’exposició «El tresor del museu és de tots: el Peix Pedra» es va idear a partir del treball plàstic dels nens i nenes de l’escola Mare de Déu d’Alcover convidats a participar en els actes de celebració del 50è aniversari de l’equipament. Es tractà d’una exposició de rèpliques fetes amb guix d’un fòssil que cada nen i nena va pintar fent palesa la seva creativitat, així com també es van mostrar tots els dibuixos dels nens i nens que van participat en el concurs anual que celebra la Biblioteca Municipal d’Alcover, en aquella edició dedicat al conte  El Peix Pedra. 

 

«HEM COMPLERT 50 ANYS. ELS ARTISTES DE CASA»

Inauguració el 24 de febrer de 2017.

 

 

 

 

 

 

 

Aquesta exposició s’emmarcà dins dels actes de celebració del 50è aniversari amb l’objectiu de recordar els artistes locals que han passat per aquest equipament i que han nodrit el nostre fons amb la seva obra quan hi han exposat. Des del Museu es vol incidir en la importància que ha tingut, i té encara, l’equipament com a espai cultural de promoció de la producció  artística local. Durant dècades moltes de les obres exposades van anar omplint a poc a poc les parets de les estances de l’antic museu, testimoni del pas d’artistes com Ignasi Vidal, Laureà Català, Elspeth Gleen, Josep Maria París, Josep María Quirós, Llorenç Sánchez Teixas, Lluís Granja Flix o Francisco Domingo Castellà. Altres, més joves, han trobar en el museu on donar a conèixer la seva obra al públic com per exemple Jordi Isern, Anton Roca, Toni Torrell, Alba Figueras, Santi Cordón  o Aleix Antillach. Per altra banda, actualment l’artista ja desaparegut Anton Català, el recordem en una retrospectiva de la seva obra a l’espai que du el seu nom.

 

REORGANITZIATS, d’Aleix Antillach. 

Inauguració l’11 de novembre de 2016.

Reorganitzitats és un conjunt de peces treballades a partir de materials de rebuig; cabirons de fusta terminals, perfils metàl·lics abandonats, cables telefònics i restes de poda domèstica són els protagonistes principals d’aquesta transformació expansiva que ressona amb la organicitat perduda, a través del canvi d’ordre i la recerca de l’espai interior. Aleix Antillach – Leix, nascut a Tarragona el 1977 i establert a Alcover des del 2015, és arquitecte i artista transdisciplinar. La seva experiència creativa abarca des dels grans edificis o el disseny d’espais públics, fins a les petites peces que aquí es presenten, passant pel videoart, el dibuix o les instal·lacions, versions totes elles d’una mateixa cosa a les que li agrada anomenar peces. El seu treball hereta el diàleg arquitectònic entre tècnica, sensibilitat i cultura, i el porta al camp de la contemplació i la natura.

 

25 ANYS ENTRE PINZELLS I COLORS, de Jordi Isern. 

Del 7 al 17 d’octubre de 2016.

 

 

 

 

 

 

 

Amb aquesta exposició l’artista ha volgut celebrar els seus 25 anys de producció artística i trajectòria professional molt lligada al museu on hi ha presentat un nombre considerable d’exposicions. L’exposició l’integren obres de petit, mitjà i gran format de paisatges als quals l’artista es sent unit per les anècdotes i vivències que hi ha viscut, la seva passió per la natura i, pels sentiments que l’han inspirat al llarg de 25 anys i tan delicadament ha sabut plasmar en els seus quadres, immers entre pinzell i colors.

.

TRANSFORMACIONS, de Jordi Nolla.

Del 2 de juny al 31 de juliol de 2016.

Sota el títol «Transformacions», l’autor treu a la llum el seu darrer treball, que segons ell és personal —un viatge pausat, íntim i sincer que ens duu a descobrir els colors i la llum de la vida—. S’han exposat més d’una vintena d’obres, realitzades a partir de la fusta pintada —acrílic— i el vidre de diferents colors, que es fusionen amb la llum per dotar a la peça creada d’un món de sensacions i percepcions que no deixen indiferent a qui la contempla.

 

SENTITS, de Santiago Cordón. 

Del 9 d’octubre al 9 de desembre de 2015.

 

 

 

 

 

 

 

L’alcoverenc Santiago Cordón, és un artista jove, autodidacte, apassionat per la pintura i la il·lusió de transmetre a través dels quadres que pinta els seus sentiments, percepcions i realitats viscudes. Va exposar per primer cop la seva obra al nostre museu ara fa cinc anys, l’exposició s’anomenava Preludi, inici d’una trajectòria prou significativa, quinze exposicions i amb la nostra, Sentits, la setzena. Segons diuen els experts el cervell humà reten el 40% del que veu, un 30% del que escolta i un 10% d’allò que olora. Això posa de manifest la importància que té per a l’ésser humà tots i cadascun dels sentits. De fet, tendim a fer-ne ús d’ells per evocar els nostres records més personals. Tots tenim un paisatge o una música que ens recorda a algú, o una olor especial… Sentits, una exposició que pretén traspassar la tela. Per aquest motiu, es repta a l’espectador a gaudir de les obres utilitzant els cinc sentits, i deixar-se envair per cadascun dels quadres que la componen.

 

 

 

 

 

 

X