1 març, 2018

Exposicions temporals

UNA VESSANT DESCONEGUDA, de Francisco Domingo. 

Del 6 al 16 d’octubre de 2017.

L’artista alcoverenc recordat per la temàtica del bodegó, ens sorprèn amb aquesta exposició dedicada a la seva vessant més desconeguda: el paisatge urbà. Al llarg de la seva vida exposà la seva obra a 93 ciutats d’arreu del món, en un total de 359 exposicions, pintant a l’oli el paisatge més proper. El ric fons documental i artístic que custodia la Fundació Francisco Domingo Castellá, gestionada pel seu fill Josep, ens ha permès treure a la llum una part de la seva obra, poc coneguda i diferent. Tanmateix, gràcies a la fotografia, podrem recuperar el record de l’artista, mentre pintava immers en el seu món silenciós enmig de la gent encuriosida que se li apropava.

 

«EL TRESOR DEL MUSEU ÉS DE TOTS: EL PEIX PEDRA»

Inauguració el 28 d’abril de 2017.

 

 

 

 

 

 

Continuem celebrant el 50è aniversari i el passat divendres 28 d’abril a les 20 h inauguràvem l’exposició «El tresor del museu és de tots: el Peix Pedra», ideada expressament per explicar la seva important exposició de fòssils. Una exposició de rèpliques pintades, impressions i records del peix pedra que ha comptat amb la col·laboració dels nens i nenes de l’Escola Mare de Déu del Remei d’Alcover. A més, els nens i nenes van tenir l’oportunitat de fer de guies oficials —el passat 1 de maig— per tal d’explicar els fòssils marins als seus familiars i amics.

L’exposició també compta amb la il·lustració de tots aquells dibuixos que han pintat els nens i nens que han participat en el concurs de la Biblioteca Municipal i que, aquest any, anava dedicat al Peix Pedra, coincidint amb el 50è aniversari del museu. El lliurament de premis del concurs va tindre lloc diumenge 30 d’abril a  les 12 h a les dependències del Museu.

 

«HEM COMPLERT 50 ANYS. ELS ARTISTES DE CASA»

Inauguració el 24 de febrer de 2017.

 

 

 

 

 

 

 

El museu continua celebrant el seu 50è aniversari amb una agenda d’actes que s’allargaran durant aquest 2017. La segona de les propostes arriba el 24 de febrer a les 19:30 h amb la inauguració de l’exposició «Hem complert 50 anys. Els artistes de casa» a càrrec d’alguns dels artistes protagonistes de l’exposició com Jordi Isern, Alba Figueras, Santi Cordón o Aleix Antillach.

Aquest acte permetrà recordar els artistes locals que han passat per aquest equipament i que han deixat la seva empremta. Dins de la secció «Descobrim les nostres col·leccions» s’inaugurarà una exposició retrospectiva de l’obra pictòrica i escultòrica molt singular. Es tracta d’un fons d’art que el museu ha anat nodrint amb les exposicions temporals que s’hi han organitzat durant dècades, amb l’objectiu principal de donar-los suport i difusió.

Des del Museu es vol incidir en la importància que ha tingut, i té encara, l’equipament com a espai cultural de promoció de la producció  artística local ja que pel museu han passat un bon grapat d’artistes. Alguns, durant dècades, van anar omplint a poc a poc les parets de l’antic museu i exposant-hi puntualment com ara Ignasi Vidal, Laureà Català, Elspeth Gleen, Josep Maria París, Josep María Quirós, Llorenç Sánchez Teixas, Lluís Granja Flix o Francisco Domingo Castellà. Altres, més joves, van trobar en el museu un dels primers llocs on donar a conèixer la seva obra al públic, entre els quals trobem  Jordi Isern, Anton Roca, Toni Torrell, Alba Figueras, Santi Cordón  o Aleix Antillach. Per altra banda, l’artista Anton Català és recordat de manera permanent en una exposició retrospectiva de la seva obra a l’espai que du el seu nom.

 

REORGANITZIATS, d’Aleix Antillach. 

Inauguració l’11 de novembre de 2016.

Coincidint amb la 21ª. edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya, arriba al museu d’Alcover la mostra ReorganitZITATS de l’artista establert a Alcover Aleix Antillach. El museu  ha volgut mostrar l’obra de Leix, no tan sols per la seva qualitat artística i originalitat, sinó també pel particular punt de trobada que presenta entre la forma industrial i la forma orgànica.

Reorganitzitats és un conjunt de peces treballades a partir de materials de rebuig; cabirons de fusta terminals, perfils metàl·lics abandonats, cables telefònics i restes de poda domèstica són els protagonistes principals d’aquesta transformació expansiva que ressona amb la organicitat perduda, a través del canvi d’ordre i la recerca de l’espai interior.

Aleix Antillach – Leix, nascut a Tarragona el 1977 i establert a Alcover des del 2015, és arquitecte i artista transdisciplinar. La seva experiència creativa abarca des dels grans edificis o el disseny d’espais públics, fins a les petites peces que aquí es presenten, passant pel videoart, el dibuix o les instal·lacions, versions totes elles d’una mateixa cosa a les que li agrada anomenar peces. El seu treball hereta el diàleg arquitectònic entre tècnica, sensibilitat i cultura, i el porta al camp de la contemplació i la natura.

La inauguració serà el divendres 11 de Novembre a les 8 del vespre i es farà una presentació a càrrec de l’artista, amb la participació de la directora del museu, Ester Magriñá i el regidor de Medi Ambient, Xavier Torrell.

 

25 ANYS ENTRE PINZELLS I COLORS, de Jordi Isern. 

Del 7 al 17 d’octubre de 2016.

 

 

 

 

 

 

 

Com ja ens té acostumats per la fira cada dos anys, l’artista alcoverenc Jordi Isern inaugura una nova exposició al museu. La d’aquest any, però, amb una doble celebració, per una banda, festejar l’arribada dels «bandolers» a Alcover amb els nostres convilatans i convidats i, per l’altra, celebrar els 25 anys de producció artística i trajectòria professional de l’artista. Per a commemorar aquesta data en l’acte d’inauguració l’artista presentarà el seu darrer llibre, «25 anys entre pinzells i colors», un emotiu recull de diferents escrits de la mà de bons amics i coneguts com el reconegut periodista i crític d’art, Josep Maria Cadena, acompanyants d’una  seixantena de reproduccions de les seves obres, la major part inèdites.

L’exposició l’integren obres de petit, mitjà i gran format de paisatges als quals l’artista es sent unit per les anècdotes i vivències que hi ha viscut, la seva passió per la natura i, pels sentiments que l’han inspirat al llarg de 25 anys i tan delicadament ha sabut plasmar en els seus quadres, immers entre pinzell i colors.

En finalitzar l’acte d’inauguració, que anirà a càrrec de l’Alcalde d’Alcover, Sr. Robert Figueras i del Director territorial de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Sr. Jordi Agràs, es farà el sorteig d’una obra original de l’artista entre tots els assistents.

 

TRANSFORMACIONS, de Jordi Nolla.

Del 2 de juny al 31 de juliol de 2016.

Sota el títol «Transformacions», l’autor treu a la llum el seu darrer treball, que segons ell és personal —un viatge pausat, íntim i sincer que ens duu a descobrir els colors i la llum de la vida—. S’han exposat més d’una vintena d’obres, realitzades a partir de la fusta pintada —acrílic— i el vidre de diferents colors, que es fusionen amb la llum per dotar a la peça creada d’un món de sensacions i percepcions que no deixen indiferent a qui la contempla.

 

SENTITS, de Santiago Cordón. 

9 d’octubre de 2015.

 

 

 

 

 

 

 

Fira de Bandolers (9 d’octubre de 2015) a càrrec del Sr. Robert Figueras, Alcalde d’Alcover.

L’alcoverenc Santiago Cordón, és un artista jove, autodidacte, apassionat per la pintura i la il·lusió de transmetre a través dels quadres que pinta els seus sentiments, percepcions i realitats viscudes. Va exposar per primer cop la seva obra al nostre museu ara fa cinc anys, l’exposició s’anomenava Preludi, inici d’una trajectòria prou significativa, quinze exposicions i amb la nostra, Sentits, la setzena.

Segons diuen els experts el cervell humà reten el 40% del que veu, un 30% del que escolta i un 10% d’allò que olora. Això posa de manifest la importància que té per a l’ésser humà tots i cadascun dels sentits. De fet, tendim a fer-ne ús d’ells per evocar els nostres records més personals. Tots tenim un paisatge o una música que ens recorda a algú, o una olor especial… Sentits, una exposició que pretén traspassar la tela. Per aquest motiu, es repta a l’espectador a gaudir de les obres utilitzant els cinc sentits, i deixar-se envair per cadascun dels quadres que la componen.

 

 

 

X