L’exposició “Triàsic, explosió de la vida” que s’inaugura el dia 18 de maig a les 19 h coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus es planteja com una moderna reforma museogràfica que aposta per a convertir l’equipament en un referent cultural del Triàsic.
La nova sala de paleontologia centra el seu relat a interpretar i conèixer a fons el Triàsic en l’entorn de les Muntanyes de Prades. I per aconseguir aquest objectiu s’han dissenyat nous recursos interpretatius, tant plàstics com visuals, per a posar a l’abast del públic visitant un espai interactiu i sensorial, on l’emoció i la imaginació tindran un gran protagonisme. L’objectiu és que l’exposició ajudi a “descodificar” els magnífics fòssils marins del Triàsic descoberts de manera fortuïta a les pedreres de pedra d’Alcover.A la nova exposició s’hi mostren espectaculars panoràmiques de la vall del Glorieta i del Brugent, detalls del jaciment a les pedreres actuals i imatges subaquàtiques que evoquen al mar que hi va haver ara fa 240 milions d’anys.
I com a gran novetat, s’incorpora a la sala un àmbit expositiu creat expressament per a gaudir de la visita en família a partir de la creació escenogràfica d’un mar tropical que convida a interactuar amb els fòssils marins, obra de l’artista Jordi Nolla. Es tracta d’un racó idoni perquè els infants puguin escoltar i visualitzar la història del nostre protagonista El Peix Pedra, creada per l’escriptora Àngels Ollé i il·lustrada per Maria Espluga. Segons la directora Ester Magriñá, la nova museografia serà definitivament el detonant que ajudarà a posicionar el nostre patrimoni triàsic excepcional.
La nit del dissabte, nit dels museus, i durant tot el cap de setmana el museu oferirà visites gratuïtes comentades al nou espai.
Gràcies a la concessió d’un ajut dels Fons Leader europeus s’ha pogut renovar una bona part del discurs i la museografia de la sala de paleontologia inaugurada el 2005. En la creació del nou guió expositiu han participat un seguit de professionals i centres de referència com l’Institut Català de Paleontologia, el Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, el Museu de Geologia del Seminari de Barcelona o el Departament de Geologia de la UB.