25 febrer, 2016

Ca Batistó, una gran sorpresa.

 

La casa senyorial Ca Batistó és un edifici històric totalment reformat i ple de sorpreses. En convertir-se en museu, la planta noble mostrava tot el fons, incloent la col·lecció de fòssils marins del Triàsic. Tanmateix, va arribar un punt en què l’espai expositiu era insuficient i els exemplars fòssils es van traslladar a les antigues golfes de l’edifici —sent avui la interessant sala de paleontologia—. A les esplèndides estances restaurades del pis noble —com la cambra, la cuina o la capella, entre d’altres— s’hi continuava exhibint una part representativa de les col·leccions. Actualment, s’hi segueixen exhibint, tot i que amb una suggeridora i interactiva exposició de llarga durada titulada «Modernitat burgesa i Modernisme literari».

Aquest recorregut us convida a obrir les portes d’aquesta llar per descobrir en cada estança aquells aspectes determinats de la vida burgesa, com ara els avenços tecnològics —que varen transformar la vida íntima d’una família burgesa en el trànsit del segle XIX al XX—. També podreu descobrir una sala exclusiva, creada amb la voluntat de fer un petit tast de la vida intel·lectual de l’època de la mà del mestre Aladern del grup modernista de Reus.

 

Passejant per les estances de la casa senyorial us explicarem els seus secrets. La implementació dels avenços tecnològics i la nova mentalitat de l’època varen transformar els costums i el confort dins de la llar. Les estances més íntimes —que encara conserven la fisonomia original— són en l’escenari ideal on podrem parlar de la modernitat burgesa, la història de l’edifici i dels qui hi van viure. El recorregut es planteja com una descoberta d’espais, la seva essència i privacitat, en què cada petit racó té el seu propi discurs: la dona burgesa, les cases-museu, l’arribada de l’electricitat, l’invent de la cuina econòmica, les noves sales de bany, etc. D’altra banda, a l’antiga galeria solejada recordareu a l’alcoverenc Josep Aladern i a la seva colla d’amics, tots amants de la cultura i les lletres, coneguts com el grup modernista de Reus.

Grup modernista de Reus

Els espais de la casa

 

Endinsant-nos en la història de l’antic edifici i encisats per la seva fisonomia i color, vàrem escollir parlar de la vida burgesa i dels orígens de la modernitat. Les peces exposades en la museografia il·lustren el moment en què s’adoptaren nous comportaments i costums fruit d’un canvi de mentalitat i del progrés tecnològic —aleshores privilegi de molt pocs, avui dia, del tot quotidians i comuns—. Volem destacar els espais dedicats als nous aparells de música mecànica, els quals podreu descobrir i utilitzar —tot escoltant la música de l’època—. També donen importància a la sala de bany, ja que amaga molts secrets al voltant del vàter closet. D’altra banda, podreu veure com l’ús de l’electricitat esdevé una gran millora en el confort dins la llar i descobrireu la fotografia com un nou recurs per viatjar des de casa —perpetuar la imatge del nou grup social benestant—.

Objectes destacats

 

CA_F1932

Visita’ns