25 Febrer, 2016

Ca Batistó, vida burgesa

 “LA CENTRAL HIDROELÈCTRICA DEL RIU GLORIETA” IRMU2019
XIV concurs fotogràfic “Vila d’Alcover”

Els secrets d’una casa senyorial

La casa senyorial Ca Batistó contenidor del museu és un edifici històric totalment reformat i ple de sorpreses. Les estances més íntimes —que encara conserven la fisonomia original— són l’escenari ideal on recuperar la memòria de la modernitat burgesa, la història de l’edifici i dels qui hi van viure. Actualment és on trobem la suggeridora i interactiva exposició de llarga durada «Modernitat burgesa i Modernisme literari».

 

Passejant per la casa senyorial us explicarem una època, el moment en què es van implantar els avenços tecnològics dins la llar i la nova mentalitat burgesa que varen transformar els costums i el confort dins dels habitatges privats. El recorregut es planteja com una descoberta d’espais, la seva essència i privacitat, en què cada petit racó té el seu propi discurs.

Cada espai ens explica una història: els nous aparells de música mecànica, les modernes sala de bany i el vàter closet,  l’ús de l’electricitat en substitució del carbur, l’invent de la fotografia com un nou recurs per viatjar des de casa o perpetuar la imatge del nou grup social benestant, etc. Mentre que l’espai de la cambra dona veu a la dona moderna i el feminisme burgès, des de la intimitat.

mmmmmmmm

Ca Batistó i el Modernisme literari

A ca Batistó també hi podreu descobrir una sala exclusiva, creada amb la voluntat de fer un petit tast de la vida intel·lectual de l’època de la mà del mestre Aladern del grup modernista de Reus. A principi del segle XX els propietaris annexaren a l’edifici unes estances per disposar d’una galeria assolellada i confortable: l’antiga impremta La Saura, propietat de l’editor i impressor alcoverenc Cosme Vidal. Es tracta d’un espai expositiu amb un discurs propi que parla de la intel·lectualitat de l’època i del Modernisme literari al Camp de Tarragona al voltant de la figura del seu mestre i impulsor, Cosme Vidal, més conegut pel pseudònim de Josep Aladern.


CA_F5244

Aladern, mestre d’escriptors

Cosme Vidal i Rosich (Alcover, 1869 – Barcelona, 1918) més conegut pel seu pseudònim Josep Aladern va ser el principal dinamitzador del Modernisme literari al Camp de Tarragona. Malgrat la penúria econòmica en què va viure, va desenvolupar una intensíssima activitat intel·lectual com a escriptor, periodista, historiador, traductor, editor de revistes i de col·leccions de llibres, gramàtic, folklorista, impressor i dinamitzador cultural.
Entre els anys 1897 i 1898 es va constituir al voltant seu el Grup Modernista de Reus integrat per Màrius Ferré, Hortensi Güell, Miquel Ventura, Pere Cavallé, Ròmul Salleres, Plàcid Vidal, Joan Puig i Ferreter, Xavier Gambús i Antoni Isern.

 

Recerca i difusió

“MEMÒRIA CULINÀRIA ALCOVERENCA”: premi de recerca i concurs fotogràfic

 “LA CENTRAL HIDROELÈCTRICA DEL RIU GLORIETA”: ajut d’investigació i difusió cultural (IRMU 2019) i XIV concurs fotogràfic “Vila d’Alcover”

X