25 Febrer, 2016

CELEBREU AMB NOSALTRES EL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS A CA BATISTÓ EL 16, 17 I 18 DE MAIG

 

 

Sota el lema d’enguany Museus per la igualtat: gènere i inclusió #DIM2020, hem convidat a una dona molt especial: la Lolita, per compartir amb nosaltres els seus records. Així com també hem volgut obrir les portes de la cambra per descobrir el relat sobre la dona burgesa. ENS ACOMPANYEU?

 

 

“LOLITA”: RECORDS I IMATGES DEL PASSAT

Hem recuperat un episodi de la memòria de la casa de la mà de l’entranyable Dolors Pérez de Burgos, “Lolita”, com tothom la coneix. Es tracta d’un testimoni real, reflex de la vivència de moltes joves que afrontaren amb coratge una realitat força adversa. El museu li agraeix moltíssim el fet de voler compartir amb nosaltres un capítol de la seva història de vida per fer-nos reflexionar sobre la igualtat des de la perspectiva de gènere. L’ESCOLTEM?

#MuseusperlaIgualtat

ENTREM AMB LA IRINA A LA CAMBRA DE CA BATISTÓ?

Us presentem una píndola audiovisual que s’inclou dins l’actuació  #ObrimFinestres del Departament de Cultura de la Generalitat. A la iniciativa s’han sumat vora setanta museus de tot Catalunya amb l’objectiu de mostrar espais rellevants o peces especials. QUÈ ENS EXPLICA LA CAMBRA DE CA BATISTÓ?

#TornaremalsMuseus

 

L’EXPOSICIÓ CA BATISTÓ, MODERNITAT BURGESA

Ca Batistó, contenidor del museu, és un edifici històric ple d’històries per explicar. La seva fisonomia i encant especial ha inspirat un relat sobre la societat i el pensament burgès en el trànsit del segle XIX al XX.

mmmmmmmmm

Descobrim els secrets de la casa senyorial “Ca Batistó”

Les estances més íntimes —que encara conserven la fisonomia original— són l’escenari ideal on recuperar la memòria de la modernitat burgesa en el trànsit del segle XIX al XX, l’essència de l’edifici i la vida íntima dels qui hi van viure. Passejant per les seves estances us explicarem una època, el moment en què es van implantar els avenços tecnològics dins la llar i com la nova mentalitat burgesa va transformar els costums i el confort dins dels habitatges privats.

 

mmmmmmmmm

Cada estança té una història a explicar…

En aquesta exposició cada espai de la casa ens explica una història: els nous aparells de música mecànica, la moderna sala de bany i el vàter closet l’ús de l’electricitat en substitució del carbur, l’invent de la fotografia com un nou recurs per viatjar des de casa i perpetuar la imatge del nou grup social, etc. Per exemple, a l’espai de la cambra té veu la dona moderna i el feminisme burgès, des de la intimitat. Us deixem un tast del vídeo que es projecta a la paret per recuperar la memòria de la senyora i la minyona en el seu dia a dia.

mmmmmmmmm

Com donem veu als objectes i a la casa?

Els objectes presents en l’exposició hi són per a il·lustrar les nostres històries. Molts estaven a la casa abans que els hereus la vengessin a l’ajuntament a principi dels anys setanta del segle XX. La darrera propietària fou la Júlia Huguet filla d’una família de l’alta burgesia burgesa de Reus que es va casar amb l’alcoverenc Francesc Barberà, nebot del bisbe Barberà. La presència a Alcover de la Júlia Huguet amb la seva família durant els mesos d’estius, fugint de la calor de Barcelona, va esdevenir tot un fenomen social pel poble. La casa rebia constants visites de convidats forasters i gent del poble sense deixar a ningú indiferent, tant grans com petits. Ca Batistó fou dels primers habitatges privats d’Alcover a tenir telèfon, aigua corrent, sala de bany en substitució de la comuna, electricitat, etc., tal com ens han explicat algunes de les antigues minyones que hi van servir, així com l’encarregat i masovers de les finques.

mmmmmmmmm

Ca Batistó i el Modernisme literari al Camp de Tarragona?

A ca Batistó també hi podreu descobrir una sala exclusiva, creada amb la voluntat de fer un petit tast de la vida intel·lectual de l’època. A principi del segle XX els propietaris annexaren a l’edifici unes estances per disposar d’una galeria assolellada i confortable i casualment, integraren a la història de la casa l’antiga impremta La Saura, propietat de l’editor i impressor alcoverenc Cosme Vidal (Alcover, 1869 – Barcelona, 1918). Cosme Vidal conegut pel seu pseudònim Josep Aladern, fou el principal dinamitzador del Modernisme literari al Camp de Tarragona.
Entre els anys 1897 i 1898 es va constituir al voltant seu el Grup Modernista de Reus integrat per Màrius Ferré, Hortensi Güell, Miquel Ventura, Pere Cavallé, Ròmul Salleres, Plàcid Vidal, Joan Puig i Ferreter, Xavier Gambús i Antoni Isern.


Galeria d’imatges

 

Recerca i divulgació

 “LA CENTRAL HIDROELÈCTRICA DEL RIU GLORIETA”: ajut d’investigació i difusió cultural (IRMU 2019) i XIV concurs fotogràfic “Vila d’Alcover”

X